Hoe hongerig zijn de hockeyers?

Ex-bondscoach Hendriks vraagt zich af waarom mannen sinds 2000 geen grote prijs wonnen

DEN HAAG - Is er de urgentie? Willen we met z'n allen nummer één worden? Die vraag legde Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC-NSF, gisteren voor tijdens een congres rond het WK hockey in Den Haag.

Maurits sprak zijn woorden uit op het Batavierencongres, een gezelschap van voormalig hockeyinternationals. De Nederlandse hockeyers behaalden sinds 2000, het jaar waarin goud werd gewonnen op de Spelen in Sydney, geen enkele hoofdprijs meer op een WK of Olympische Spelen. Hoe komt dat?

Een vierkoppig gezelschap uit de Batavieren - John Elffers, Fons Fonteijn, Jacques Brinkman en Erik Gerritsen - deed maandenlang onderzoek naar de vraag waarom de medailleoogst stil is komen te liggen na de eeuwwisseling. Het viertal hield de prestaties tegen het licht van vijf toplanden in het hockey - Nederland, Australië, Duitsland, Spanje en België - en maakte een analyse van de huidige nationale teams van deze vijf landen. 'From good to great', luidde de conclusie. Met andere woorden: het Nederlandse hockey staat er goed voor, maar het kan beter.

De Nederlandse hockeybond (240.000 leden) herbergt de meeste hockeyers. Australië (109.000 leden), Duitsland (75.000), België (40.000) en Spanje (10.000) lopen daar ver op achter. Er is alleen één cruciaal verschil: van de laatste zes grote eindtoernooien - WK's en Olympische Spelen - won Duitsland er vier, Australië twee. Liggen de budgetten hoger in landen als Duitsland en Australië? Nee, Nederland (3,2 miljoen euro voor tophockey), Duitsland (3 miljoen euro) en Australië (4,8 miljoen) ontlopen elkaar wat dat betreft niet veel. Bovendien, zo zei Hendriks, is de toenemende concurrentiestrijd - lees: de steeds hogere salarissen bij hoofdklassers - niet louter een voordeel geweest. "Clubs betalen de internationals een fulltime salaris, maar verlangen er geen fulltime prestatie voor terug."

Hendriks, bondscoach van het Nederlands hockeyelftal in Sydney, hield zijn toehoorders - onder wie vele prominenten uit de sportwereld, zoals volleybalcoach Peter Blangé, oud-voetballer Willem van Hanegem en oud-judoka Mark Huizinga - nog een cruciale vraag voor. Namelijk: "Vinden we dat er een probleem is?" Is de doelstelling om, zoals nu, mee te strijden om de medailles of is er een hogere ambitie: structureel voor de eerste prijs gaan? "Ik proef niet bij iedereen de urgentie", zei Hendriks, die geflankeerd werd door Robert Eenhoorn (honkbal) en Jac Orie (schaatsen). Johan Wakkie, scheidend bondsdirecteur, pleitte er eerder in deze krant voor om hockey een amateursport te laten blijven. Verdere professionalisering is onbetaalbaar, meent hij. Eenhoorn vindt dat het topsportklimaat beter kan in het hockey. "Een nationaal hockeystadion kan al een goede stimulans zijn voor talenten."

Volgens Infostrada, het sportstatistiekbureau dat een analyse maakte van de afgelopen twee decennia, is de uitkomst van dit WK als volgt: Duitsland wint, Australië wordt tweede, Nederland derde. Uit het onderzoek is gebleken dat de Duitsers vooral op het mentale vlak goed presteren. Dat beamen zij zelf ook. Ze scoren in de laatste twintig minuten veel meer doelpunten dan hun tegenstanders, terwijl dit bij Nederland juist andersom is. Een ander, wezenlijk verschil is dat Duitsland zich uitsluitend richt op WK's en de Olympische Spelen. De EK's, Champions Trophy's en andere toernooien staan in dienst van deze tweejaarlijkse piekmomenten. Jac Orie voegde daaraan toe: "Als je gelooft dat je het beste trainingsprogramma hebt, dan komt die mentale kracht vanzelf."

Die woorden pasten uitstekend in de filosofie van bondscoach Paul van Ass. Aan hem de taak om te laten zien dat statistieken niet alles zeggen in topsport.

Nederland op de valreep langs Zuid-Korea

De Nederlandse hockeyers hebben ook hun tweede groepswedstrijd in winst omgezet op het WK. Tegen Zuid-Korea werd het gisteravond 2-1. Robbert Kemperman scoorde vlak voor tijd de winnende treffer.

"Een masterplan", knipoogde bondscoach Paul van Ass na afloop. "Je weet dat je niet op achterstand moet komen tegen zo'n ploeg. Dat gebeurde wel. En dan zie je dat die Koreanen sterk kunnen verdedigen." Jeroen Hertzberger (strafbal) maakte voor rust gelijk, na de pauze moest Oranje lang geduld bewaren voor de winst.

De zege was in meerdere opzichten welkom. Vrijdag wacht Oranje regerend olympisch en Europees kampioen Duitsland, dat gistermiddag verrassend verloor van Argentinië (0-1). Puntenverlies had de druk opgevoerd bij Oranje. "Nu blijft het rustig", zag Van Ass.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden