Hoe hiv-inspuiter Peter M. toch weer aan de slag kon als verpleegkundige

Werkgevers verzuimden te kijken naar het criminele verleden van Peter M., de Groningse verpleegkundige die meerdere mensen doelbewust inspoot met het hiv-virus. Nadat hij in 2012 zijn celstraf had uitgezeten, kon hij gewoon weer aan de slag als verpleegkundige. Een lek in het systeem.

Peter M. injecteerde van 2005 tot 2007 meerdere slachtoffers met het hiv-virus. Hij deed dit op homofeestjes rondom Groningen en maakte gebruik van spuiten en naalden van zijn werk. Samen met twee medeverdachten werd hij veroordeeld. Na zijn vervroegde vrijlating in 2012 was hij opnieuw werkzaam in de zorg. Hij werkte als wijkverpleegkundige en in een verzorgingstehuis. De zaak kwam een jaar geleden aan het rollen na een anonieme tip van een collega. Op 29 januari werd M. geschorst door het medisch tuchtcollege.

"Deze man is bij mensen achter de voordeur geweest. Het is te hopen dat er geen gekke dingen zijn gebeurd", stelt de woordvoerder Francis Bolle van de Beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN). Bolle noemt het een vreselijke zaak die het imago van de hele gezondheidszorg aantast.

Hoogleraar gezondheidsrecht Joep Hubben noemt het onbegrijpelijk dat het criminele verleden van M. niet aan het licht is gekomen. Werkgevers kunnen altijd vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). V&VN vindt het hoog tijd dat de VOG in de hele zorgsector wettelijke verplicht wordt. Voor wijkverpleging en ziekenhuizen is dat bijvoorbeeld nog niet het geval.

Ook is het opvallend dat Peter M. überhaupt nog in de gezondheidszorg werkzaam kon zijn. Als verpleegkundige moet je, net als artsen, in het BIG-register staan, een databank van medewerkers in de zorg. Het lukte M. om zich weer in te schrijven. Hubben spreekt van een lek in het systeem. De hoogleraar pleit voor het beter koppelen van strafrecht en tuchtrecht. "De inspectie zou op de hoogte moeten zijn van dit soort ernstige strafbare feiten", stelt hij.

Peter M. had zelfs nu opnieuw kunnen ontsnappen aan de greep van het tuchtcollege, door zich voortijdig uit te schrijven uit het BIG-register. Daarna had M. zich opnieuw kunnen laten registreren als verpleegkundige. Volgens Hubben kon de veroordeelde neuroloog Jansen Steur op die manier ook weer werk vinden als arts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden