Framing
Hoe het referendum over de 'Sleepwet' geframed wordt
Er komt een referendum over de ‘Sleepwet’, die het aftappen van burgers regelt. Dat hebben we deels te danken aan Arjen Lubach, die in ‘Lubach op Zondag’ schaterlachend lobbyde voor het referendum.
VVD-senator Annemarie Jorritsma is voor de wet en tegen het referendum. Het onderwerp is veel ‘te ingewikkeld’ voor een referendum, zegt ze.
Wat is het risico van dat ‘te ingewikkeld’-frame? Het gaat bij framing vaak niet om wat jij zegt, maar om wat wij horen. Een referendum betekent dat wij, en niet de Haagse politici beslissen over een onderwerp. Wanneer een politicus zegt dat de wet ‘te ingewikkeld’ is voor een referendum, kunnen wij horen dat wij te dom zijn om over de Sleepwet te beslissen. Dat klinkt arrogant, opeens ben je zomaar vóór een referendum. Is Lubach de held, die het voor ons opneemt.
Anders
Mark Rutte framet het anders. Er is in het land grote angst voor terroristische aanslagen, zegt hij. Bij onze veiligheidsdiensten zitten mensen die deugen. Die hun werk goed moeten kunnen doen. Om aanslagen van ‘schoften’ en ‘klootzakken’ te voorkomen.
Wij zijn in dat frame niet de dommeriken, maar potentiële slachtoffers. Die moet je beschermen, daar is niks ingewikkelds aan - waarom dan nog zo’n referendum?
En de Lubachen van deze wereld? Die nemen het in Rutte’s frame juist niet op voor ons.
Lachen het gevaar van die schofterige terroristen gemakzuchtig weg.
Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van poitici. Lees hier al zijn bijdragen over framing.