Hoe het onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen is gered van de ondergang

Het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen dreigde over vijf jaar de enige school in Zeeuws-Vlaanderen te zijn.Beeld Google Streetview

Den Haag verplicht de vier middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen tot samenwerking. Alleen dan krijgen ze de extra miljoenen die nodig zijn om voort te bestaan.

Het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen is gered van de ondergang. Op het nippertje is voorkomen dat drie van de vier middelbare scholen de deuren binnen afzienbare tijd moeten sluiten. In zowel Oostburg, Terneuzen als Hulst blijft een school bestaan, maakte de 'Taskforce Toekomstbestendig Voorgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen' gisteren bekend in een hotel in Terneuzen.

Wel moet nog een aantal drastische maatregelen worden genomen, staat in het eindrapport 'Gewoon goed onderwijs!' dat voorzitter René Smit presenteerde. Om voor extra geld uit Den Haag in aanmerking te komen, moeten de vier zelfstandige onderwijsinstellingen van het ministerie van onderwijs per augustus 2018 met elkaar samensmelten tot één nieuwe scholengemeenschap. Hierdoor kan efficiënter worden gewerkt.

Het extra geld, eenmalig ongeveer 10 miljoen euro, daarna jaarlijks zo'n 3 miljoen euro, is noodzakelijk om op de relatief kleine locaties een compleet onderwijsaanbod aan te kunnen bieden, van vmbo tot gymnasium.

Totale leegloop

Het scenario dreigde dat over vijf jaar alleen nog in Terneuzen een middelbare school zou staan. Voor sommige scholieren zou dat dagelijks een reistijd betekenen van zo'n anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. De provincie Zeeland, inwoners en werkgevers vreesden dat deze situatie tot een totale leegloop van de streek zou leiden, aangezien maar weinig ouders bereid zijn hun kinderen zo lang in de bus te laten zitten. "Je kunt je voorstellen dat je als ouder niet meer in Oostburg blijft wonen als daar geen goed onderwijs is", aldus Smit.

De onderwijssituatie is in dit deel van Nederland zo penibel, omdat het gebied uiterst dun bevolkt is, de afstanden groot zijn (van oost naar west is het zo'n tachtig kilometer zonder snelwegen) en de bevolking krimpt.

Tot frustratie van de regio weigerde het ministerie een paar maanden geleden de scholen te hulp te schieten, zolang er geen deugdelijk plan was. Daarop werd in juli en augustus in razend tempo een werkgroep in het leven geroepen, met vertegenwoordigers uit de schoolbesturen, gemeentes in Zeeuws-Vlaanderen, de provincie Zeeland en de ministeries van onderwijs en binnenlandse zaken.

Voorbeeld

De maatregelen in Zeeuws-Vlaanderen zijn mogelijk een voorbeeld voor andere krimpregio's, denkt voorzitter Smit. "De overheid heeft laten zien dat er ruimte is voor maatwerk." Het samengaan van de scholen is voor de ouders geen probleem. Uit een onderzoek onder tweeduizend ouders bleek dat het merendeel de nabijheid van de school belangrijker vindt dan de levensbeschouwelijke identiteit van een school.

Het plan komt voor het noodlijdende Zwin College in Oostburg net op tijd. De school kampt vanwege de kleine omvang (momenteel iets meer dan 850 leerlingen) al een tijd met forse financiële problemen en zou binnenkort dicht moeten. Voor twee andere middelbare scholen, De Rede in Terneuzen en het Reynaertcollege in Hulst, zou het doek respectievelijk binnen drie en vijf jaar vallen. Alleen het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen zou overblijven.

De betrokken partijen moeten formeel nog 'ja' zeggen tegen de plannen. Smit gaat ervan uit dat de aanpak van de Taskforce breed gedragen wordt in Zeeuws-Vlaanderen. "Iedereen is doordrongen van de noodzaak om nu door te pakken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden