Hoe het Hongaarse hek te omzeilen?

Vluchtelingen proberen door het hek van scheermesdraad te glippen. Beeld EPA

Nu Hongarije de grens met Servië heeft afgegrendeld, zoeken migranten naar nieuwe routes om Duitsland te bereiken. Dat blijkt lastig. Een overzicht van de obstakels die ze tegenkomen. En een interview met de Hongaarse parlementariër die helpt het antivluchtelingenbeleid van premier Orbán vorm te geven.

Hongarije wil heus wel meewerken aan het EU-plan om vluchtelingen over Europa te verdelen, maar pas als de buitengrenzen potdicht zijn, zegt Gergely Gulyás, parlementariër van de Hongaarse regeringspartij Fidesz. "Zolang dat niet het geval is, geeft een quotaregeling carte blanche aan nieuwe groepen om naar Europa te komen en daar willen we niet aan meewerken." Als jurist helpt Gulyás het antivluchtelingenbeleid van premier Orbán maken.

Als de grenzen rondom de Schengenlanden eenmaal echt dicht zijn, is een quotaregeling voor vluchtelingen die nu in Europa zijn volgens hem bespreekbaar. Zelfs beperkte toelating van moslims is dan mogelijk. "We beseffen dat er nu moslims in Europa zijn die recht hebben op asiel, en een paar families zijn geen probleem. Maar we zien in andere landen dat de integratie van moslims in de samenleving mislukt is. Hongarije is een tolerant land en als andere landen bereid zijn een parallelle samenleving binnen hun grenzen te accepteren, zullen we daar niets van zeggen. We hopen op dezelfde tolerantie van anderen ten aanzien van het feit dat wij dat in Hongarije niet willen."

Bekijk de pagina op volledig scherm om de details goed te kunnen zien.
De tekst gaat verder onder de kaart.

Schengenverplichting
Tot Europa zijn buitengrenzen heeft gesloten, zal Hongarije er alles aan doen om zo min mogelijk migranten, zoals de Hongaren ze consequent noemen, toe te laten. Gulyás begrijpt alle kritiek op het Hongaarse beleid niet: "Wij zijn het enige land dat tot nu toe voldoet aan de Schengenverplichting om de buitengrenzen echt te beveiligen".

Ook hij vindt de foto's van gestrande families hartverscheurend, zegt hij. "Maar we moeten naar de toekomst kijken. Europa kan niet verdergaan met ongeremd mensen toelaten." Recente besluiten van andere landen om weer grenscontroles in te voeren, bevestigen het Hongaarse gelijk, zegt hij. Dat de politie geweld gebruikt om de orde te handhaven bij de grens, spreekt vanzelf, vindt de politicus.

Officieel heeft Hongarije nog steeds een asielprocedure. Vluchtelingen kunnen zich melden bij een van de doorgangskampen die vastzitten aan het hek dat de Hongaren op de Servische grens heeft gebouwd. Daar wordt in spoedprocedures, liefst nog dezelfde dag, bepaald of ze recht hebben om te blijven. Wie afgewezen wordt, kan weliswaar in beroep gaan, maar dat zal weinigen duidelijk zijn, want de gebruikte documenten zijn allemaal in het Hongaars. Volgens Gulyás krijgen overigens alleen diegenen die in hun moedertaal een verklaring hebben ondertekend dat ze geen behoefte aan een vertaling hebben, een Hongaarstalige afwijzing.

Hoe mensen in beroep kunnen gaan als ze het kamp niet uit kunnen, is nog niet uitgewerkt, erkent hij. Het is niet het enige punt waarop de Hongaarse wetgeving rond de vluchtelingencrisis hapert. Zo staat celstraf op het vernielen van het hek. In de praktijk zullen veroordeelden volgens Gulyás niet worden opgesloten, maar simpelweg naar Servië worden gedeporteerd. Een nieuwe wet die de politie bevoegdheid geeft om bij verdenking van huisvesting van vluchtelingen zonder huiszoekingsbevel huiszoeking te doen, is volgens hem ongrondwettelijk en zal worden daarom geschrapt.

Zwartepiet doorschuiven
Gulyás wijst de beschuldiging dat Hongarije de vluchtelingen in de kou laat staan overigens van de hand. Servië is volgens de Hongaarse regering een veilig opvangland en daarom is het niet onverantwoord mensen daarheen terug te sturen. Dat Servië daardoor wordt opgezadeld met een probleem dat het land niet kan bolwerken, erkent hij. "Dat is voor ons ook een probleem, want onze relaties zijn eigenlijk prima en we willen de zwartepiet ook niet doorschuiven naar andere landen in Europa.

"Maar wat ons betreft is de enige echte oplossing dat vluchtelingen worden opgevangen in hun eigen regio. Turkije is een veilig land. Wie daar weg wil, doet dat alleen omdat hij meer welvaart zoekt. Ik weet dat Turkije al een paar miljoen mensen onderdak biedt en dat je niet kunt verwachten dat ze de lasten daarvan alleen dragen. Daarom moet Europa daarbij steun bieden, net als bij het beveiligen van de Griekse grens. Dat zijn gezamenlijke Europese verantwoordelijkheden, waaraan ook wij bereid zijn mee te betalen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden