Hoe het gewest Fryslân zich tussen de grote topploegen heeft genesteld

Sanneke de Neeling deed ook mee aan de WK afstanden in Inzell, begin deze maand. Beeld Photo News
Sanneke de Neeling deed ook mee aan de WK afstanden in Inzell, begin deze maand.Beeld Photo News

Sanneke de Neeling stond begin dit jaar voor een moeilijke keuze. Ging ze voor het ontwerpen van protheses of voor het verder onderzoeken van de menselijke darmhabitat? Het waren twee minors van haar studie die ze eigenlijk allebei leuk vond.

Kick Hommes

Studeren en schaatsen. Voor Sanneke de Neeling is het de ideale combinatie. Eentje waar ze nu weer meer tijd voor heeft. Haar ploeg, het gewest Fryslân, kan niet vaak op stage. Daarvoor ontbreekt het geld. Meer tijd om te studeren dus. De prestaties leiden er niet onder: De Neeling (22) komt vandaag in actie op het WK sprint in Heerenveen.

In de schaduw van de grote namen is de Rotterdamse een van de beste schaatsers van haar net zo in de schaduw opererende gewest. Eigenlijk een ploeg voor jonge, talentvolle schaatsers, maar dit jaar heeft het team van trainer Henk Hospes zich gemengd tussen de grote topploegen.

Ze zijn niet de besten, maar rijden wel goed mee. Dat begon 2,5 jaar geleden toen Yvonne Nauta als profschaatsster de overstap maakte naar het gewest. Vorig jaar mocht Hospes met Lotte van Beek naar de Spelen. Maar sinds De Neeling, Melissa Wijfje en ook Janine Smit deze zomer bij de ploeg kwamen, volgden ook resultaten.

Dit jaar gingen er vier uit het team naar de wereldbekerwedstrijden in Japan, zes naar Polen, drie naar de WK afstanden in Inzell. Smit werd Nederlands kampioen op de 500 meter en veroverde als een van de drie schaatssters goud op de teamsprint. Hospes: “Dit is geen opleiden meer. We doen alsof we een merkenteam zijn.”

De Neeling (22) zelf stond in de catacomben van de baan in Inzell hard te juichen toen ze achtste werd op de 1000 meter. Het garandeerde een A-status bij NOC-NSF, wat weer voor een inkomen zorgt. Dat is fijn, zeker omdat ze haar eigen benzinekosten moet betalen als ze van en naar haar studie in Groningen rijdt.

Eigen koffiezetapparaat

Bovendien moest de studente Life Science & Technology voor het gewest zelf geld neerleggen. Wie bij het gewest komt schaatsen, moet een eigen bijdrage van rond de 2500 euro betalen. Op de beperkte trainingskampen gaat het eigen koffiezetapparaat mee. Van de vijf keer koffie in Thialf wordt er vier keer zelf gezet. Dat scheelt weer geld dat anders wordt uitgegeven in de kantine van de hal. Trainer Hos­pes is nog steeds vrijwilliger. En waar voorheen met de vingers kon worden geknipt en er lag een nieuw pak klaar, nu is dat ook niet het geval.

De Neeling deed bewust een stap terug. Ze zat bij het toenmalige Lotto-Jumbo, de ploeg van Jac Orie. Daar zat ze als een van de weinigen niet op haar plek, zeker niet als enige sprintster in het team. Bovendien werd haar wereld erg klein, zegt ze. Wat dat betreft heeft de studie haar erg geholpen. “Drie jaar lang sprak ik eigenlijk alleen schaatsers. Ook leuk, maar soms verlang je naar een ander gesprek.” Dan, lachend: “Ik ben niet een typische schaatser. Misschien werkte het daarom niet zo goed bij Jac.”

Hard en speels trainen

Hospes biedt zijn schaatsers ‘geen fiets of auto’, maar vooral ‘tijd’, zegt hij. Tijd om te doen wat zijn rijders leuk vinden. Schaatsen, uiteraard, maar dus ook studeren. Op het ijs wordt er hard gewerkt, maar ook speels getraind. Trainingen waarin niet met de rechter-, maar met de linkerarm los moet worden gereden bijvoorbeeld. Of honderd meter sprinten op ijshockeyschaatsen.

Het leidt tot resultaat. Iets waar Hospes trots op is. “Maar we moeten wel door. Ik hoop dat we ergens meer geld vandaan kunnen krijgen.” Tot die tijd: opleiden en net iets beter worden. Het WK sprint winnen gaat niet lukken, weet De Neeling op voorhand ook wel. “Al weet je het nooit”, lacht ze. Gelukkig is er op een ander vlak duidelijkheid. “Ja, ik heb gekozen. Het worden de protheses.”

Wie zijn de favorieten bij het WK?

In een uitverkocht Thialf zijn bij de vrouwen op de WK sprint Nao Kodaira en Vanessa Herzog favorieten. Zij vochten ook bij de WK afstanden in Inzell een duel uit om de eerste plek (uiteindelijk gewonnen door Herzog). Brittany Bowe is gezien haar goede 1000 meter ook medaillekandidaat. Jutta Leerdam lijkt voor Nederland het best in vorm te zijn. Ook Letitia de Jong doet mee.

Bij de mannen is Kai Verbij opeens weer topfavoriet, zeker na zijn wereldtitel op de 1000 meter in Inzell twee weken geleden. Hij werkte ‘relaxed’ toe naar het toernooi, vertelde hij vooraf. “De wereldtitel heeft daar zeker mee te maken. Maar een WK sprint, daar zit veel historie bij. Ik merk het aan mijn coach Gerard van Velde, die heeft het er heel veel over. Ik ga in ieder geval pas rekenen na de eerste dag.” Ook Kjeld Nuis en Hein Otterspeer staan aan de start.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden