null Beeld
Beeld

Antwoorden op de vraag vanMonic Slingerland

Hoe het dit jaar met 4 en 5 mei moet? Misschien werkt de afwezigheid juist goed, denken lezers

Moeten we in deze coronatijd 4 en 5 mei versoberen, of gaan we juist een stap verder? Deze vraag lokte een aantal sombere bespiegelingen uit. ‘Misschien werken stilte en afwezigheid juist goed dit jaar.’

Vlag

Mijn voorstel is om op 4 mei om acht uur ’s avonds de sirene te laten klinken, waarna alle burgers voor hun huis op de stoeprand gaan staan. Met voldoende tussenruimte en in stilte, tot de sirene weer gaat. Men kan een ­witte bloem op de stoep leggen, daarna de vlag weer omhoog en na zonsondergang de bloem naar binnen.
Phine Dalmeijer Leersum

Opheffen

Ik zou 4 en 5 mei versoberen en zelfs afschaffen, want wat hebben wij ­mensen ervan geleerd? Kijk naar de vluchtelingenkampen. Solidariteit ­behoort wereldwijd te zijn.
Herman Nak Dordrecht

Blijven gedenken

Het is jammer, maar begrijpelijk dat we dit jaar niet op massale wijze aandacht kunnen geven aan 4 en 5 mei. Toch mogen wij niet diegenen ver­geten, die in die eveneens donkere oorlogsdagen hun leven hebben ge­geven voor de bevrijding van ons land. Daarom is het noodzakelijk dat allerlei wegen worden gevonden om voornoemden te gedenken, want hetgeen ze hebben gedaan of hen overkomen is, mag nooit worden vergeten.
Willem Vizee Tiel

Samen

Het lijkt mij het goede moment om 75 jaar Dodenherdenking en bevrijding op 15 augustus samen met de ­Indonesische, Surinaamse en Molukse gemeenschap te vieren. Voor de eerste keer samen onze gevallen dier­baren herdenken en troost bieden aan hen die de kampen hebben overleefd.
Riekie Wendt Amsterdam

Stilte

Misschien is het ervaren van de stilte en de afwezigheid op 4 mei wel goed. De stilte die valt als geliefden niet meer terugkeren. De stilte omdat ze levenslang worden gemist. De stilte die er al was voordat je werd geboren.
Anne Blok Kloetinge

Terug naar de kern

In Frankrijk en Engeland herdenkt men de slachtoffers uit de Grote Oorlog. In Rusland die uit de Grote Vaderlandse Oorlog. In die landen geen uitbreiding met latere slachtoffers. In ons land is de Dodenherdenking verworden tot een soort seculier Allerzielen. Dit is een unieke gelegenheid om terug te gaan naar waar de herdenking voor was bedoeld. De koning legt een krans voor alle slachtoffers van 1940 tot in 1945 in Nederland en elders zijn gevallen. In zijn toespraak memoreert hij alleen hen.
L.M. van der Stempel Ommen

Systeemdenken

Weten we nog waarvan we zijn bevrijd? Zijn we nog steeds vrij? Gedachten om de bevrijding in een groter perspectief te plaatsen. In de loop van de geschiedenis zijn we vele malen bevrijd. We vieren alleen nog de laatste bevrijding van 1945. Terecht. Wie wil niet worden bevrijd van – en beschermd worden tegen –fascisme? Er is nog steeds fascisme in de wereld. Het coronavirus is er nu ook. Voor je het weet, ben je slacht­offer van het een of het ander. Racisme doen we elkaar aan. Virussen zijn plagen van buitenaf. Het zijn ongewenste systeemveranderingen. Misschien vieren we in de toekomst de systeembevrijding van 2020.
Dick van Elk Reeuwijk

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden