Hoe helpen gemeenten verwarde mensen?

De politie zette vorig jaar een afrit van de A4 af nadat een bus werd aangehouden met een verwarde man aan boord. Beeld ANP
De politie zette vorig jaar een afrit van de A4 af nadat een bus werd aangehouden met een verwarde man aan boord.Beeld ANP

De politie kreeg vorig jaar 14 procent meer meldingen van overlast door verwarde personen dan het jaar daarvoor. Hoe proberen gemeenten deze groep te helpen? Vier voorbeelden.

De politie beschouwt verwarde personen niet als echte boeven. Daarom wil ze met spoed van het vervoer en de opvang van deze groep af. Maar het afgelopen jaar waren er 14 procent meer meldingen van overlast door verwarde personen dan het jaar daarvoor. In totaal ontving de meldkamer vorig jaar 75.000 zogeheten E33-meldingen, twee keer zo veel als in 2011.

De meldingen gaan steeds vaker over heftige zaken, zoals mensen die hun woning laten ontploffen of daarmee dreigen, aldus politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. Meer meldingen betekent niet altijd meer verwarde personen. Tien ouders op het schoolplein kunnen even zoveel meldingen maken over dezelfde man die een psychose heeft en naakt voorbijrent.

De groep die de politie onder ‘verwarde personen’ schaart, is heel divers. Ongeveer een derde heeft psychische problemen. Een verdwaalde dame met dementie kan als ‘verward’ gelden, maar een verslaafde ook. Of iemand die erg van slag is omdat zijn relatie uit is en die bijvoorbeeld spullen uit het raam gooit.

Vanaf 1 oktober 2018 zijn gemeenten volledig verantwoordelijk voor de aanpak van verwarde personen, een moment waar de politie reikhalzend naar uitziet. Wat doen gemeenten al voor deze groep?

Straathulp Beeld Louman&Friso
StraathulpBeeld Louman&Friso

Straathulp

In de gemeente Vught, waar de politie naar eigen zeggen veel werk had aan verwarde personen, zijn twee GGD-verpleegkundigen als een soort speurders de wijken ingestuurd. Als zij van de apotheek te horen krijgen dat iemand al een maand zijn medicijnen niet slikt, gaan ze eropaf. Zo proberen ze ervoor te zorgen dat iemand niet verward in het park terechtkomt. De gemeente merkt dat er ‘minder meldingen van notoire overlastgevers binnenkomen’. In Rotterdam gaat binnenkort een straat-psychiater aan het werk, die ad hoc psychische zorg kan leveren.

Psycholance Beeld Louman&Friso
PsycholanceBeeld Louman&Friso

Psycholance of zorgtaxi

Eerste hulp voor verwarde personen, dat is de psycholance. In Amsterdam rijdt-ie al twee jaar rond. Met succes: circa 80 procent van de meldingen over verwarde personen kan door de psycholance worden afgehandeld. Daar hoeft de politie niet voor op te draven. Volgens teammanager Pamela Wullems werkt de psycholance alleen goed in grote steden, vanwege de bevolkingsdichtheid. Een alternatief voor de regio is de zorgtaxi. In Noord-Brabant is een proef begonnen met dit particuliere ‘zittende’ ziekenvervoer voor verwarde personen.

Noodnummer Beeld Louman&Friso
NoodnummerBeeld Louman&Friso

Noodnummer

Wie in Rotterdam woont en een dame tegenkomt die paniekerig door het park loopt, misschien wel omdat ze haar medicijnen niet heeft ingenomen, kan bellen naar het ‘meldpunt verwarde personen’. Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n telefoonnummer heeft. Het ‘schakelteam verwarde personen’, dat in opdracht van de overheid nadenkt over hulp aan deze groep, adviseert minister Edith Schippers volgende week om dit concept in heel Nederland toe te passen. Volgens een woordvoerder is het noodnummer in Rotterdam een succes. Maar burgemeesters zien het nut van een extra nummer niet, zij vinden dat in de meldkamer van 112 een specialist verward gedrag moet komen.

Opvang Beeld Louman&Friso
OpvangBeeld Louman&Friso

Opvang verwarde personen

Als mensen in de war zijn, kan een nacht in de cel hun toestand juist flink verergeren. Daarom is op het politiebureau in Den Haag in 2014 een speciale Opvang Verwarde Personen (OVP) ingericht. Daar zijn 24 uur per dag hulpverleners van de Parnassia Groep aanwezig. Volgens de GGZ-instelling wordt het overgrote deel van de verwarde mensen vanuit de OVP goed doorverwezen naar zorg. Dit voorjaar opent eenzelfde opvang in Leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden