Hoe help je een jongetje dat de slaap niet kan vatten?

IRIS PRONK

Een jochie gedijde prima bij een laat campingritme. Thuis ligt hij uren wakker. Hoe komt dat?

De tent is gevouwen, de auto gezogen, de koelbox gesopt. Bye bye bergen, beekjes, buitenleven; de zomer gaat dicht. Een gezin moet weer terug in het gareel. Daar horen brave bedtijden bij voor een zesjarig meisje en haar broertje van acht. Op de camping mochten ze rondrennen tot een uur of tien, thuis moet het licht twee uur eerder uit.

Vooral voor de oudste - een slechte slaper - is dit schoolse ritme een probleem. Om half negen meldt hij zich: "Mam, pap, ik kan niet slapen". Een uur later zit hij nóg te tobben op de rand van zijn bed.

Zijn ouders leven met hem mee: "Ga schaapjes tellen, denk aan iets leuks, lees anders nog even een boek, maar blijf wél in je bed." Allemaal goedbedoelde adviezen, die helaas geen slaap brengen. Hoe kunnen zij hun zoon wél helpen?

Kinderneuroloog Sigrid Pillen van slaapexpertisecentrum Kempenhaeghe in Heeze wil eerst meer weten over zijn slaapgedrag. Hoe laat werd de jongen wakker op de camping? Stond hij om zeven uur weer fris naast zijn matje? Dan is hij 'een kortslaper'. "Kinderen met ADHD kunnen bijvoorbeeld kortslapers zijn. Zij moeten gewoon wat later naar bed."

Sliep het joch juist lekker uit in de tent? Ligt hij thuis in het weekend lang in zijn bed? Dan is hij "van nature een avondmens", zegt Pillen.

Dat is niet handig voor een achtjarige, die toch om half negen in de schoolbank moet zitten. Daarom adviseert de neuroloog: Laat hem vooral níet uitslapen in het weekend. "Want als hij op zondag uitslaapt, is hij zondagavond om acht uur nog niet moe. Dat effect kan tot vier dagen aanhouden; met een beetje pech is hij pas op vrijdag in het gewone ritme."

Kinderslapeloosheid kan nog een andere oorzaak hebben: blootstelling aan licht. Zit deze jongen soms lang achter de televisie of laptop? Dan maakt hij te laat melatonine aan, het stofje dat slaperig maakt. Uit dus die schermpjes, zeker één uur voor kinderbedtijd.

Het is trouwens niet goed om het jochie lang in bed te laten woelen. "Dan gaat hij die plek met wakker liggen associëren." Dus lukt slapen echt niet? Ga dan maar even met je lego spelen, schat.

Reageren? Zelf een opvoedvraag insturen? Mail iris.pronk@trouw.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden