Hoe gruwelijk mag een foto zijn?

Waar de Spaanse televisie ongecensureerd homevideo's van de aanslagen in Madrid uitzendt, gemaakt door toevallige passanten, worstelen veel andere redacties met de journalistiek-ethische vraag hoe het gruwelijke karakter van de gebeurtenis in beeld te vangen. Wanneer moet je shockeren als media, en hoe?

Terwijl Trouw op de voorpagina gisteren koos voor een bijna symbolische plaat van het gapende gat dat de bom sloeg, zonder zichtbaar bloed, koos van de landelijke dagbladen de Volkskrant voor de meest confronterende aanpak. De krant drukte op de voorpagina een foto af waarop een afgerukt lichaamsdeel duidelijk zichtbaar was. ,,In dit geval is het verkeerd om voor neutrale afgeleide fotografie te kiezen. Dat is de hele werkelijkheid niet'', vindt fotoredacteur Gerrit-Jan van Ek. Maar niet ieder bloederig incident haalt even bloederig de kolommen, onderstreept hij, om te voorkomen dat de lezer afstompt. De impact van het geweld in Spanje rechtvaardigde deze keuze, meent hij. Daar heeft effect-bejag niets mee te maken.

In tegenstelling tot Zuid-Europa kent Nederland een traditie van terughoudendheid, hoewel ook hier de grenzen verschuiven. Engeland stelt zo zijn eigen regels. The Guardian, The Daily Telegraph, The Times, The Daily Mail en The Sun drukten allemaal dezelfde foto af als de Volkskrant, alleen retoucheerden zij zonder uitzondering de foto. Sommigen verwijderden het afgerukte lichaamsdeel. The Guardian gaf het vlees een onherkenbaar grijs kleurtje.

Opmerkelijk? Allerminst, stelt Bob Bodman van The Daily Telegraph. ,,Zo is de plaat toonbaarder en wij zijn van mening dat we de inhoud niet wezenlijk veranderen. Onze lezers vertrouwen ons.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden