Review

Hoe grijs is het grijs tussen zwart en wit?

Peggy J. Alders-Budwilowitz, Willem Alderse Baas & Dick Schram (red.): Blijvend in verbeelding. Stichting Literatuur en Kunst, Amsterdam; 196 blz. - ¿ 42,50.

Het zijn woorden van de kunstenaar Jan Wolkers, die overigens wel degelijk vorm wist te geven aan een monument ter nagedachtenis van de systematische vernietiging van door nazi's verachte bevolkingsgroepen. Ze staan geciteerd in een zeer menslievend boek over de wijze waarop beeldende kunstenaars de Tweede Wereldoorlog in hun oeuvre verwerkten. De ruim twintig, voor het grootste deel Nederlandse kunstenaars, onder wie bekende namen als Wessel Couzijn en Armando, worden in interviews geportretteerd. Wat waren hun belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, welke invloed hadden ze op hun creatief vermogen, hoe kijken zij tegen 'goed' en 'fout' aan, of - om dichter bij de sfeer van de beeldende kunst te blijven -, hoe grijs is het grijs tussen zwart en wit?

Er zijn ontroerende verhalen bij, maar ook heel schrijnende. Beeldhouwster Nel van Lith (1933), die in de oorlog met haar moeder in Hilversum woonde: “Mijn moeder nam bijvoorbeeld een joods onderduikstertje van 16 jaar in huis, die maakte de bedden verkeerd op en kon zo weer vertrekken. Misschien nam mijn moeder haar wel in huis om een goedkoop hulpje in de huishouding te hebben. Maar ze kreeg na de oorlog wel de 'Gerrit van der Veen-penning' voor haar verzetswerk! Dat verhaal heeft mij altijd dwars gezeten.”

Werk van de in het boek geportretteerde kunstenaars was begin dit jaar te zien op de expositie 'Blijvend in verbeelding; de verwerking van de Tweede Wereldoorlog in de beeldende kunst' in het Amsterdamse Arti et Amicitiae; een deel van deze tentoonstelling is nog tot en met 15 juni gehuisvest in het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden