Hoe God verschijnt in Jorwert

Nog even, en God verschijnt weer in Jorwert. Sinds Geert Mak het dorp in 1996 landelijke bekendheid gaf met zijn boek 'Hoe God verdween uit Jorwert', staat het Frieze terpdorp symbool voor de ontkerkelijking van Nederland. Maar als het aan predikant Henne Wagenaar en zijn vrouw Sietske Visser ligt, is God er weer terug.

Zij hebben het 300 inwoners tellende dorp uitverkoren voor een nieuw project: Nijkleaster, 'nieuw klooster' op z'n Fries. Het moet een retraitecentrum, waar je aan het jachtige leven van alledag kunt ontsnappen voor een paar dagen bezinning. 'Een plek om echt even op adem te komen', schetst De Vries haar ideaalbeeld van het klooster.

De Protestantse Kerk in Nederland heeft nu groen licht gegeven aan het project, dat de kerk geadopterd heeft als een 'pioniersplek'. Het komt erop neer dat Wagenaar voor drie jaar wordt betaald als pioniersdominee van gemeente Westerveld, waartoe Jorwert behoort. Daarnaast komt er ook een fondsenwerver en pr-medewerker om het project op poten te zetten. Op 1 juli betrekt Wagenaar met zijn vrouw een nieuwe pastorie, want dat had het dorp al niet meer.

"Voorlopig maken we gebruik van de oude kerk in het dorp," aldus Visser. "Een pand voor het klooster hebben we nog niet. Daar zoeken we nog naar. Als we echt officieel van start gaan, deze herfst, hopen we er een aangeschaft te hebben." Het dorp is een ideale plek voor een klooster, zegt Visser. "Midden in de natuur en toch vlakbij de stad. Bijna té mooi."

Dus God verschijnt weer in Jorwert? "Dat mag je niet zeggen", vindt Visser. "Dat vinden de Jorwerters niet leuk. God is hier nooit weggegaan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden