Weblog

Hoe gezond zijn McCain en Obama echt?

De Republikeinse presidentskandidaat McCain heeft ooit huidkanker gehad. Twee linkse actiegroepen gebruiken dat feit om twijfel te zaaien over zijn vermogen om president te zijn.

In een reclamespotje zeggen de twee actiegroepen: “John McCain is 72 jaar oud en heeft vier keer kanker gehad. Waarom geeft hij zijn medisch dossier niet vrij?” Ze suggereren dat McCain iets te verbergen heeft en dat het maar de vraag is of hij één of twee termijnen als president kan uitdienen, mocht hij winnen.

Het spotje toont oude beelden van McCain met grote pleisters op zijn slaap. Op die plaats had hij acht jaar geleden huidkanker. Op een ander beeld is het verse litteken op het gezicht van McCain te zien dat meteen na de operatie achterbleef.

De actiegroepen hebben hulp gekregen van een groepje artsen, van wie er enkele ook in beeld komen. Die schatten de kans dat McCain opnieuw kanker krijgt heel hoog en stellen dat dat type kanker best wel eens dodelijk kan zijn. De Washington Post heeft meer over die artsen en de actiegroepen.

De spotjes zorgden voor veel opschudding. Een commentator op de rechtse tv-zender Fox News noemde ze “misschien wel de gemeenste politieke reclame van de campagne”. Nieuwszender CNN zond ze uit. Bij concurrent MSNBC werden ze snel geweerd, meldt persbureau AP .

Officieel heeft de Obama-campagne niets met de spotjes uit te staan, maar Fox wijst erop dat James Dean -broer van Howard Dean, de nationale voorzitter van de Democratische partij - een van de actiegroepen leidt. Dat laat volgens de commentator zien dat de top van de Democratische partij achter de persoonlijke aanval op McCain zit. Tegelijkertijd veroordeelt die partij alle persoonlijke aanvallen op Obama fel.

Hoe zit het nu met het medische dossier van McCain? In mei liet zijn campagne een groep journalisten drie uur lang zijn dossiers van de laatste acht jaar doorlopen. Ze mochten niets kopiëren. Zijn artsen stonden ter beschikking voor vragen. Ze stelden dat McCain kankervrij en gezond is. De Boston Globe deed toentertijd verslag van de bevindingen.

Maar weten we dan genoeg over McCain? En hoe zit het met de Democraat Obama, en met Sarah Palin en Joe Biden, de beide vicepresidentskandidaten? Lawrence Altman, een arts die zich al bijna veertig jaar in de gezondheid van presidenten verdiept, schrijft in de New York Times dat er grote gaten gapen in wat het publiek weet over de gezondheid van de vier.

Volgens hem is niet helder hoe ernstig McCains huidkanker in 2000 was. Als die zeer agressief was, is de kans dat hij het opnieuw krijgt groter dan bij een minder agressieve soort. Obama heeft zijn dossier nooit laten bestuderen (de linkse actiegroepen klagen daar niet over). Terwijl hij lang rookte. Hoe stevig rookte hij? Hoe schoon zijn Obama’s longen? Hoe groot is zijn kans op longkanker? Niemand weet het.

Ook Sarah Palin, die onlangs haar vijfde kind baarde, heeft geen inzage in haar dossiers gegeven. Ook is niet duidelijk of Joe Biden onlangs een hersenonderzoek gehad heeft. Hij heeft in 1988 slagadergezwellen laten verwijderen. Lees hier de hele bijdrage van Altman.

Maar is dat alles relevant? De artsen van McCain, Obama, Palin en Biden zeggen toch dat ze gezond zijn? Zeker in het geval van Obama kan dat toch geen punt zijn? Die ziet er zeer fit uit en is midden veertig. Die indruk kan bedrieglijk zijn, weet Robert Dallek, biograaf van president John F. Kennedy.

Kennedy werd ook relatief jong president. Hij oogde kerngezond. Maar in werkelijkheid had hij een serie ernstige gezondheidsklachten en moest hij als president hele zware medicijnen slikken. Zijn artsen hielden die feiten voor het publiek verborgen.

Eerder kreeg het Amerikaanse volk tijdens de laatste herverkiezingscampagne van Franklin Roosevelt niet te horen dat die waarschijnlijk snel zou sterven, hetgeen ook gebeurde. Ook vertelde Woodrow Wilson de kiezers niet dat hij al kleine beroertes had gehad voordat hij een gooi naar het Witte Huis deed.

Toen hij president was, had Wilson er nog enkele, gevolgd in 1919 door een zware. Wilson kon daardoor niet meer goed functioneren, maar het volk kreeg dat nooit te horen. De uitgebreide terugblik van Dallek is te lezen in dit artikel .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden