Hoe gevaarlijk is kijken naar Popcorn Time straks?

null Beeld Popcorn Time
Beeld Popcorn Time

Makkelijker kan niet: wie de nieuwste films en series wilt kijken, downloadt gewoon Popcorn Time. Gratis, dus goedkoper dan Netflix en véél meer aanbod. Maar het programma is wel illegaal. Auteursrechtenorganisatie Brein liet gisteren dan ook doorschemeren dat het actie wil ondernemen tegen gebruikers van de dienst. Valt er binnenkort een boete op de mat? Vijf vragen over Popcorn Time.

Mitzi Pepers

Wat is Popcorn Time?

Net uit de bioscoop, meteen op het scherm, zo werkt Popcorn Time. Films en series die op dit moment te zien zijn in Amerika, kunnen al bekeken worden via het programma. Er is een groot en divers aanbod, het grootste van de streaming services. Want zelfs het aanbod van legale concurrent Netflix is niet groter en ook niet actueler.

Het programma werkt door torrents te streamen. De films worden dus niet gedownload vanaf een centrale server, maar de gebruikers sturen continu stukjes informatie naar elkaar.

Popcorn Time werd begin 2014 opgericht door een groepje Argentijnen. Een paar maanden later sloten ze de service alweer: ze hadden geen zin in eindeloze debatten over piraterij en auteursrechten. Maar een groep gebruikers, geeks all around the world zoals ze zichzelf noemen, nam het daarna op zich om de dienst in de lucht te houden.

Waarom treedt Brein nu op?

Stichting Brein zei in 2014 nog geen individuele gebruikers van illegale downloadservices te gaan beboeten. Sinds gisteren is dat uitgangspunt kennelijk verlaten. Directeur Tim Kuik maakte op BNR-radio bekend dat hij weliswaar niet zelf achter individuele gebruikers aan zou gaan, maar hij nodigde rechthebbenden wel uit om dat te doen, en wil die desnoods met raad en daad terzijde staan.

Een reden van de ommezwaai is het gemak van Popcorn Time. Iedereen kan het downloaden en meteen de nieuwste series en films kijken. Dat doen inmiddels al zo'n 100.000 Nederlanders.

Popcorn Time is net zo gebruiksvriendeiljk als het belangrijkste legale alternatief, Netflix, maar daar hangt een prijskaartje aan. En Netflix heeft niet het meest uitgebreide en nieuwste aanbod, iets wat Popcorn Time wel heeft.

Bij muziekstreamingsdiensten sloeg het klimaat om toen Spotify bekendheid kreeg. Spotify was makkelijker dan downloaden via torrents en was daarmee een effectief wapen in de strijd tegen piraterij. Maar om films en series te kijken is er nog niets simpelers en goedkopers te voorschijn gekomen dan Popcorn Time.

Hoe illegaal is Popcorn Time?

Het uploaden via torrents is in Nederland altijd illegaal geweest. Daarmee is Popcorn Time dus verboden. Sinds 2014 is daar nog het downloadverbod bij gekomen, zodat er helemaal geen misverstand meer over kan bestaan.

Hoeveel risico loop ik als ik Popcorn Time kijk?

Voordat er een boete op de mat valt, moet een rechthebbende wel weten wie hij aansprakelijk moet stellen. Dan moet de provider dus eerst gebruikersgegevens verstrekken. Ziggo liet al aan de NOS weten dit niet te gaan doen, tenzij er een rechtszaak van komt.

Veel ict-juristen vragen zich overigens af of rechthebbenden echt de moeite gaan nemen om heel veel zaken tegen kleine overtreders aan te spannen. Volgens advocaat Maarten Schut is het waarschijnlijk zinvoller om een paar zaken aan te spannen tegen grootverbruikers. Om een voorbeeld te stellen, en omdat je dan sneller door de rechter in het gelijk wordt gesteld.

Maar in andere Europese landen gebeurt het wel degelijk, dat individuele gebruikers aangeklaagd worden. Zo kregen enkele Denen onlangs een rekening van omgerekend 300 euro voor een avondje Popcorn Time kijken.

Zijn er alternatieven voor Popcorn Time?
Gratis alternatieven zijn er genoeg, maar ook deze streaming services zijn illegaal. Een betaalbaar alternatief is natuurlijk Netflix. Het aanbod van Netflix is kleiner en minder actueel. Ook zijn sommige series en films in andere landen eerder te zien dan in Nederland, maar dit is te omzeilen met een trucje.

Daarnaast zijn er initiatieven in Nederland, zoals Videoland en Pathé. Ook hebben bijna alle providers rechten van films gekocht.

Voor wie de wet toch wil omzeilen, bestaat er nog een zogeheten VPN-dienst, een Virtueel Particulier Netwerk. Daarmee is niet te achterhalen welk IP-adres bij het apparaat hoort.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden