Hoe geloofwaardig is de duurzame levensstijl van onze koningin?

null Beeld

Het was even schrikken op Eerste Kerstdag: koningin Beatrix leverde een voor haar doen politiek getinte toespraak aan haar landgenoten. In haar jaarlijkse speech voorzag ze het volk dit keer niet alleen van de gebruikelijke beleefde kerstwensen, maar ook van een waar levensstijladvies. Een oproep werd gedaan aan alle Nederlanders, om vooral duurzame keuzes te maken. Sterker nog; de vorstin zei zelfs duurzaamheid als een "heilige opdracht" te zien.

Meteen greep menig politicus de kans aan om het eigen groen-beleid - of gebrek hieraan - duidelijk te maken. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren toonde zich op twitter direct enthousiast en ook de PvdA ontving de toespraak met enig verheugd getweet.

Helaas voor Beatrix was niet iedereen van haar optreden gecharmeerd. De cameraploeg had het paleis nog nauwelijks verlaten, of PVV-leider Geert Wilders liet zijn ontzetting al in 140 tekens blijken. Was de koningin soms lid geworden van GroenLinks?

Verontwaardiging kwam ook van mensen, die ongeacht milieustandpunt vinden dat de koningin haar niet-politieke functiebeschrijving is overschreden. Die illusie van politieke onpartijdigheid heeft ze naar mijn idee al een jaar geleden achter zich gelaten, toen het multiculturele karakter van Nederland een lofzang kreeg waar niet elke politieke partij zich evenzeer in kon vinden, maar naar het schijnt is ze nu toch écht een stap verder gegaan.

Waarom zie ik niet helemaal: Ik zou het Beatrix niet verwijten, als ze na het relatieve gemak waarmee ze de kritiek vorig jaar omzeilde nu dacht het minder gevoelige onderwerp van milieu wel ongestraft aan te mogen snijden.

Integratie- of juist uitzetbeleid zijn namelijk in verhouding vele malen gevaarlijkere onderwerpen. Wie je kwaad maakt met een statement over integratie is vooraf misschien niet duidelijk, maar de kans dat je het doelwit wordt van een woedende, met fakkels zwaaiende menigte is hoe dan ook niet te verwaarlozen.

Door de reacties op de recente speech zou men haast gaan denken, dat we het milieu blijkbaar belangrijker zijn gaan vinden dan het ellendig lang aanhoudende immigratiedebat. De mate van enthousiasme waarmee zowel voor- en tegenstanders van de inhoud van de kersttoespraak zich zelfs op facebook openlijk aan een kant scharen, weet ik me van de integratiespeech vorig jaar niet meer te herinneren. We nemen het schokkend serieus.

En dat terwijl de koningin tijdens haar toespraak zelf nu juist niet veel deed, om zo serieus genomen te worden. In het raam achter de koningin was zichtbaar hoe de vertrouwde kerstboom op klaarlichte dag met onveranderlijk felle verlichting aan stond. Beatrix zat natuurlijk in haar paleis - een gebouw waarvan de proporties vast niet bevorderlijk zijn, voor de stookkosten. En als er iemand is die ons niet zou moeten manen tot het vrij hopeloze zoeken naar betaalbaar, gezond, milieuvriendelijk supermarktvoedsel om het "heilige doel" van duurzaamheid te bereiken, is het waarschijnlijk de Koningin wel, van wie ik niet verwacht dat ze zich dagelijks met een luid piepend winkelwagentje achter een lange rij wachtende medeburgers schaart.

Als iemand zich blij mag maken over deze speech, is het waarschijnlijk de tak van Nederland die überhaupt niet gek is op het koninklijk huis - ongeacht milieustandpunt. Wanneer je in een paleis van dusdanig formaat woont, genoeg persoonlijk budget hebt om de familie het hele jaar door van verse scharreleieren en bio-vlees te voorzien, en het bovendien zeer onwaarschijnlijk is dat je zelf de energie moet investeren in het aanschaffen van deze producten, heb je wat betreft duurzaam gedrag weinig recht van spreken. Dan maak je je als staatshoofd met zo'n oproep tot duurzaamheid aan burgers bepaald niet geloofwaardig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden