Hoe gaat Samsom verder bij verlies?

PvdA | Vandaag wordt bekend wie de lijsttrekker wordt bij de verkiezingen. De kans bestaat dat Sam-som opstapt bij verlies.

Of Lodewijk Asscher vandaag nou wel of niet wordt gekozen tot lijsttrekker van de PvdA, hij blijft minister van sociale zaken en vicepremier voor de PvdA. Voor zijn rivaal, de huidige politiek leider Diederik Samsom hangt er veel meer van de ledenpeiling af. In zijn fractie wordt er serieus rekening mee gehouden dat hij opstapt bij verlies.

Het partijbestuur van de PvdA maakt vanmiddag in Amsterdam de uitslag bekend van de verkiezingen voor het lijsttrekkerschap, waar zich aanvankelijk vijf kandidaten voor meldden, maar uiteindelijk twee kopstukken overbleven: Samsom en Asscher.

De uitslag is met name bepalend voor de politieke toekomst van Diederik Samsom. Als hij wint heeft hij geen probleem. Hij blijft gewoon politiek leider en wordt bij de verkiezingen de nummer een van de lijst. Hij is dan dé man van de PvdA, zoals hij dat in 2012 ook was - nadat hij de lijsttrekkersverkiezing destijds had gewonnen, van onder anderen Ronald Plasterk en Nebahat Albayrak.

Maar wat als hij verliest? Bij televisieprogramma 'Pauw' zei hij deze week dat hij daar nog geen moment over heeft nagedacht. Samsom heeft drie opties.

Hij is nu fractievoorzitter, en hij kan dat blijven, ook zonder dat hij politiek leider is. Bij de VVD is dat ook zo geregeld: Halbe Zijlstra leidt de Kamerfractie, Mark Rutte de partij.

Maar het is net zo goed mogelijk dat Samsom tot de conclusie komt dat hij in die rol van fractieleider zijn nieuwe politieke leider, Asscher, te veel voor de voeten loopt. Of dat hij niet over zijn graf heen wil regeren.

Samsom kan dan het voorzitterschap van de fractie aan de vice-voorzitter laten, dat is Attje Kuiken. Of aan iemand anders - de fractie gaat zelf over wie haar voorzitter is. Samsom zou dan wel gewoon Kamerlid kunnen blijven; hij is gekozen voor de hele periode.

Een derde optie is dat Samsom bij verlies de conclusie trekt dat hij beter helemaal van het toneel kan verdwijnen. Met die mogelijkheid wordt in de fractie nadrukkelijk rekening gehouden.

Dat hoeft niet te betekenen dat ze hem nooit meer terugzien in de politiek. Plasterk is bij voorbeeld na de verloren lijsttrekkersverkiezing in 2012, minister van binnenlandse zaken geworden.

En Asscher? Als hij wint, dan krijgt hij er een functie bij, die van lijsttrekker. Als hij verliest, dan feliciteert hij Diederik Samsom. En gaat hij gewoon verder, als minister en als vicepremier.

Hij moet er dan nog wel over nadenken of hij op de kandidatenlijst wil voor de Tweede Kamer. De termijn daarvoor is al gesloten, maar voor kandidaten voor het lijsttrekkerschap wordt een uitzondering gemaakt.

Die kunnen ook nu nog beslissen of ze op de lijst willen.

Dat geldt overigens ook voor Samsom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden