Hoe gaat het verder met de spaartegoeden?

Het is alweer 2,5 jaar geleden dat de IJslandse bank Icesave omviel en toenmalig minister Wouter Bos van financiën 1,3 miljard euro uittrok om duizenden Nederlandse spaarders te compenseren. Veel onderhandelingen en twee negatieve IJslandse referenda later is er nog altijd niet terugbetaald. En dat terwijl de partijen veel minder ver uit elkaar liggen dan vaak gedacht.

Krijgen we ons geld nog terug?
De kans dat de 1,3 miljard nooit wordt terugbetaald, is bijzonder klein. Ten eerste omdat de IJslandse regering tot twee keer toe heeft toegezegd om terug te betalen, maar zij werd in bindende referenda teruggeroepen door de bevolking.

Ten tweede omdat de curatoren van het failliete moederbedrijf van Icesave, Landsbanki, verwachten dat de opbrengst uit de boedel veel hoger zal zijn dan eerder werd gedacht. Daaruit kan mogelijk de claim van Nederland in zijn geheel worden betaald.

Ten derde omdat IJsland deel uitmaakt van de Europese vrijhandelszone EFTA - wat ook de reden was dat Icesave zo makkelijk in Nederland een bank kon beginnen. Daar hoort de verplichting bij dat het thuisland de eerste 20.000 euro spaargeld garandeert in geval van faillissement. ESA, het bestuur van de EFTA, liet vorig jaar al weten dat IJsland het geld terug zal moeten betalen.

Waar gaat het gesteggel over?
Minister De Jager wil van de IJslandse overheid de garantie dat het geld (met rente) betaald zal worden. In dat geval is hij niet afhankelijk van de opbrengst van de boedel van Landsbanki. Het kan nog jaren duren voordat de afwikkeling van het faillissement compleet is, en De Jager dus met zekerheid kan zeggen dat het geld terugkomt. Bovendien is Nederland niet de enige met een voorrangspositie in de rij met schuldeisers bij Landsbanki. De Britse regering, De Nederlandsche Bank (voor het spaardeel tussen 40.000 en 100.000 euro) en de groep spaarders met meer dan 100.000 euro hebben een gelijke aanspraak op de boedel.

Hoe moet het nu verder?
Het woord is nu weer aan de IJslandse regering. Die moet duidelijk maken wat ze gaat doen nu de bevolking het terugbetaalakkoord opnieuw heeft verworpen. Ook de ESA verwacht van IJsland een verklaring op de uitspraak van vorig jaar, die voorlopig stil was gelegd vanwege de nieuwe onderhandelingen tussen Nederland en het ministaatje.

De IJslandse regering zit echter in een lastige positie. De uitkomst van het referendum is bindend, terwijl tegelijkertijd een akkoord met de Nederlandse regering was ondertekend. Voorlopig speelt IJsland de kaart dat er voldoende opbrengst uit de boedel van Landsbanki komt om de schuldeisers af te betalen. Als dat aangetoond kan worden, dan kan ook de strafprocedure van ESA komen te vervallen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden