Hoe gaat het met de vasten? Volgens plan of juist niet?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Bij wijze van uitzondering kom ik terug op een vraag die ik u nog maar kort geleden voorlegde. Op carnavalszaterdag vroeg ik of u dit jaar meedoet met de vasten. Die periode van veertig dagen tussen carnaval en Pasen begon dit jaar op 10 februari. De laatste week gaat nu in. Nog zeven dagen om af te zien van kleine dagelijkse verslavingen en gewoontes.

Waar dat dan goed voor is? Dat is iets om zelf in te vullen. De vasten is niet een doel op zich, niet bedoeld om discipline te bewijzen of om kilo's kwijt te raken. Het gaat erom wat gevoeliger te worden voor de wereld om ons heen. Ieder heeft daar zijn eigen manier voor, of dat nu het even stoppen met Facebook is of met wijn of vlees. Vasten is maatwerk geworden.

Het facebookvasten heeft een mooie tegenstrijdigheid in zich. Ik hoor niet tot degenen die schelden op de sociale media omdat ze ons zo asociaal zouden maken. Ik zie juist dat dankzij Facebook en WhatsApp, of moet ik zeggen Tisser, er meer contact is tussen ouders en kinderen en vrienden. En juist dat middel schaf je dan tijdelijk af om meer in contact te zijn met hen. Ik hou van dat soort tegenstrijdigheden.

Bij mij is het zoals vaker weer anders gelopen dan ik gepland had. Er lag een boekje klaar van Thomas à Kempis, 'De rozentuin'. Een werkje uit het eind van de vijftiende eeuw. Het leek me passend om terug te grijpen naar iets ouds, om zo beter bestand te zijn tegen de drukte van de huidige tijd. Thomas à Kempis als coach voor de drukke eenentwintigste-eeuwse mens. Ik heb drie hoofdstukken gelezen, maar ben blijven steken bij de titel van het vierde: 'Strijd tegen eigen gebreken'.

Ik heb Thomas à Kempis weggelegd en mijn heil op Facebook gezocht. Zoals ik in deze rubriek aan het begin van de vastentijd schreef, zet theoloog Peter Nissen, remonstrants predikant met katholieke wortels, elke dag een korte vastenmeditatie op zijn facebookpagina. Dit jaar koos hij teksten van de Amerikaanse theoloog John Caputo. Ik moet zeggen: ze zijn verslavend. Caputo rammelt je even door elkaar en als je dan je ogen opendoet is alles losser geworden en de blik verruimd

Ik zei het al, de bedoeling van de vastentijd is om juist door een wat strakker regime dan anders, los te komen. Een soort geestelijke fysiotherapie, zou je kunnen zeggen.

Nu zit er in mijn vaste gewoontes ook zoiets als planmatig te werk gaan. Dat is deze vasten nogal doorbroken. Thomas à Kempis heeft vanaf het vierde hoofdstuk geen aandacht meer gekregen. Als geestelijk fysiotherapeut spreekt John Caputo me meer aan, in ieder geval deze weken. Ik ben daar niet ontevreden over. Loslaten, van het plan afstappen en zo tot een andere kijk komen, dat kan ook een resultaat zijn van die paar weken bezinning.

We hebben nog een week te gaan. Ik ben benieuwd hoe uw vasten verlopen is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden