De vraag vanMonic Slingerland

Hoe gaat het bij u met de goede voornemens?

Alweer een lege ochtend. Een hele week al. Geen mail van het team van IkPas, de Nederlandse variant van Dry January. Samen met nog zo’n 40.000 anderen heb ik eraan meegedaan, dit jaar voor de tweede keer. Vanaf 1 tot 31 januari geen alcohol, 30 dagen lang. Om slechte gewoontes te doorbreken. Om de gezelligheid van de feestdagen rond Kerst en Oud en Nieuw te laten verdampen. Geen glas wijn meer, maar thee. Na een paar weken ben je eraan gewend. Het helpt dat je weet dat 40.000 anderen ook hun zwakke momenten hebben gehad. Op vrijdagavond bijvoorbeeld, na een week hard werken. Tijd voor een beloning, voor een ontspannend drankje. Of tijdens een etentje met vrienden. Flessen op tafel en iedereen schenkt in. Nee, doe mij maar water.

Elke ochtend floepte er rond acht uur een nieuwsbrief in mijn mailbox met een blog van een IkPasser, met tips van het IkPas-team en met een oppepper. En met berichten over kilo’s die kwijt zijn, over uitgespaard geld, over meer tijd voor hobby’s. Of een nuchtere constatering dat er eigenlijk niets veranderd is. Behalve dan steeds de ­inhoud van het glas.

Of een geruststelling. Ben je bezweken? Geeft niets, ga gewoon verder op het goede pad. Vorige week donderdag was de laatste dag van die 30 dagen zonder. En net als al die ­anderen heb ook ik erover nagedacht hoe ik dan verder zou gaan, na die laatste droge dag.

Het smaakt naar meer

Na die 30ste januari is het goede voornemen afgerond. Daarna ligt de wereld weer open. Maar goede voornemens hebben invloed, blijkt uit de ­socialemediabekentenissen van ­IkPassers. U heeft het ook vorige week ­zaterdag gelezen in het artikel over drie IkPassers. Als het toch maar voor een paar weken is, dan is het best te overzien. Dat geldt voor allerlei goede voornemens, of het nu gaat om geen nieuwe kleding kopen, geen tussendoortjes eten of niet vaker dan een keer per week vlees eten.

Mijn ervaring is dezelfde als die van vele andere deelnemers, blijkt uit de reacties op de sociale media. Het smaakt naar meer. En dat kan ook. Op Aswoensdag, dit jaar op 26 februari, begint de klassieke katholieke vastenperiode van veertig dagen, tot aan ­Pasen.

Sommige IkPassers maakten de ­balans op van de afgelopen dertig ­dagen en besloten om die ruim drie weken tot aan Aswoensdag ook maar mee te nemen om dan zo de veertig­dagentijd in te duiken. Honderd dagen zonder. Mooi voornemen. Ik ben ­alweer een week tussendoor onderweg.

Zo zijn er vast andere voornemens gemaakt, aan het begin van dit jaar. De eerste maand ligt alweer een week achter ons. Een maand van trots, over het weerstaan van verleidingen, en vast ook teleurstelling dat je toch een keer bezweken bent. En weer triomf dat het daarna gelukt is. Of tevredenheid dat dit jaar een nieuwe gewoonte is gegroeid. Of verbazing, omdat de voornemens alweer totaal weggezakt waren. Kan ook natuurlijk.

Ik ben benieuwd hoe het gegaan is met u en uw voornemens voor 2020.

Stuur uw reactie van circa 150 ­woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden