Beeld Jörgen Caris

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Hoe fruitvliegjes weten dat er fruit in huis is

Als ik na een week thuiskom, is er geen fruitvlieg te bekennen. Zodra ik fruit in huis haal, zijn er binnen een dag weer fruitvliegjes. Wachten ze in sluimerstand hun tijd af? Liggen er fruitmaden klaar om zich tot fruitvlieg te transformeren, zodra hun ­fijne neusjes vruchtesuikers of ­alcohol ruiken?

Alcohol duidt in de natuur op ­gistend fruit, dus is het een goed lokmiddel voor fruitvliegjes, die beter tegen het giftige spul bestand zijn dan andere insecten. Als u in de zomer wijn drinkt, is het u vast wel ­opgevallen dat er een fruitvliegje ­boven fladdert of erin spartelt.

Ik houd van veel insectengroepen (vlinders, libellen, bijen, kevers, zweefvliegen), ik tolereer andere (papierwespen, mieren, bladluizen), maar er zijn er die ik liever verre van me houd (steekmuggen, dazen, huisvliegen, luizen, vlooien). Fruitvliegjes bevinden zich op dit spectrum aan de milde zijde van de laatste categorie. Ze prikken niet en nemen niet zo hardnekkig op me plaats als huisvliegen, maar elke keer als ik bij de fruitschaal kom, zwermen ze eruit op.

Ik heb de fruitschaal weleens buiten gezet, achter de open deur. Ze fladderen hun neusjes wel achterna, dacht ik, de deur uit. Maar nee, er bleven er in ieder geval genoeg achter om zich op nieuwe bananen of nectarines te storten.

Ach, denk ik in een vredige bui, welbeschouwd zijn ze heel mooi. En fruitvliegjes zijn ook schepselen Gods. Om er even later in een vlaag van woede één uit de lucht te grijpen en dood te knijpen. In de herfst verdwijnen ze weer, al blijven ze met die langdurige nazomers bijna tot de winter hangen.

Ik bewaar fruit nu maar in de koelkast, dat scheelt. Alleen bananen blijven in de fruitschaal. Schillen en pitten breng ik naar de bak buiten en een wijnglas spoel ik om.

Nee, ze liggen niet sluimerend klaar als ik thuiskom. Ze vliegen mee door de open deur en vermenigvuldigen zich snel.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden