Hoe Flevoland modereus Zara als eerste uit Spanje lokte

Beeld REUTERS

Lang wilde het niet lukken met de bedrijvigheid in Lelystad. Maar nu zijn er grootste plannen voor het vliegveld, en komt modereus Zara.

De Spaanse modegigant Inditex bouwt in Lelystad een distributiecentrum ter grootte van 70 voetbalvelden in Nederland. Investering: 100 miljoen euro. Hoe sleepten de Flevolanders dat binnen?

Het gonst in de vastgoedmarkt. Een buitenlandse partij zoekt een groot stuk grond en doet Nederland aan. Rob Verhoeff van Lelystad Airport Businesspark (LAB) vergeet die dag nooit meer: donderdag 10 maart 2016. Tegenover hem zit een flinke delegatie die interesse heeft in 35 hectare grond. 

Voor Verhoeff staat er veel op het spel. Als directeur is hij verantwoordelijk voor de verkoop van de 100 hectare grond die hij namens de regionale overheden beheert, en voor het bevorderen van de bedrijvigheid in het gebied. Sinds 2009 is er nog geen postzegel grond verkocht.

De zoekopdracht is duidelijk. Een gebied met een omvang van 70 voetbalvelden, met ruimte voor uitbreiding, op maximaal twee uur afstand van Schiphol, en de bouw moet zo snel mogelijk kunnen beginnen. Er is geen tijd te verliezen, dat gevoel heeft Verhoeff als hij bevestigd krijgt dat het om Inditex gaat, moederbedrijf van onder andere Zara en Bershka. De Spaanse modereus van miljardair Amancio Ortega (geschat vermogen bijna 70 miljard euro) zoekt een locatie voor een eerste distributiecentrum buiten Spanje en heeft het oog laten vallen op Nederland en Polen.

Voor Flevoland is dit een kans: het zou honderden banen opleveren én het gebied rond Lelystad Airport op de kaart zetten. De Spanjaarden kijken bij binnenkomst op het LAB-kantoor direct op de kaart van Nederland aan de wand. Hoe ver ligt Schiphol? Waar is Almere? Logistiek en personeel, daar gaat het om. Lelystad heeft het allebei. Lelystad heeft de gevraagde 35 hectare ook, inclusief uitbreidingsmogelijkheid én een bestemmingsplan. Sterke punten. 

Dan is er stilte. De druk die Verhoeff eerder voelde, mondt uit in een stille periode van negen maanden. “Het is een enorm project, ook voor Inditex. Voor welk land kiezen ze?” Het wordt Nederland, zoveel is duidelijk als Verhoeff op 9 januari 2017 van makelaar CBRE hoort dat beweging aanstaande is.

Spaans

Het is het startpunt van een rit in een achtbaan. Woensdag 18 januari komt het team opnieuw naar Lelystad voor een tweede locatiescout. De dag daarop vraagt Inditex om een technisch uitgewerkt plan. Op 6 februari vraagt Inditex formeel een uitgebreid voorstel aan LAB. Verhoeff en zijn team hebben anderhalve week de tijd. 

Tot vijftig minuten voor de deadline zetten de regionale partijen alles op alles. Verhoeff en de Commissaris van de Koning Leen Verbeek ontmoeten elkaar op een sneeuwwige zaterdagmorgen in een Amsterdams hotel om alles nog eens door te spreken. Op de eerste bladzijde van het voorstel dat Inditex later ontvangt, staat in het Spaans een welkomstwoord van de commissaris, een taal die Verbeek beheerst.

Inditex in Flevoland staat garant voor nieuwe banen. Dat weet de provincie die het bedrijf daarom een subsidie van 2,9 miljoen euro verleent en zo hoopt het vestigingsklimaat te versterken. Flevoland is de provincie met de op twee na hoogste werkloosheid van Nederland (6,3 procent). 

Volgens het UWV gaan de ww-uitkeringen in Flevoland vooral naar mensen zonder startkwalificatie of naar werkzoekenden met een mbo-opleiding. “Inditex zal vooral logistiek medewerkers nodig hebben en mensen voor in de grote strijkhal,” zegt Verhoeff. In beginsel kunnen er 400 mensen aan het werk. Lopen de zaken goed, dan kan dat tot 800 oplopen.

Het voorstel wordt op 17 februari verzonden, een akkoord is er op 20 april. Vier dagen later ligt er een concept-overeenkomst, de handtekeningen worden op 4 mei gezet. “Een dezer dagen wordt de omgevingsvergunning afgegeven en dan zijn we er echt bijna. De officiële grondoverdracht verwacht ik midden augustus.”

Honderd vrachtwagens rijden straks iedere dag af en aan. De eerste bulk Zara-kleding moet 2019 vanuit Lelystad vertrekken. Vanuit zijn elektrische auto laat Verhoeff de bouwgrond zien. Na 583 meter stopt hij. “En dan nog eens 600 meter.”

Inditex Group

Merken: Zara, Zara Home, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho en Uterqüe.

Aantal winkels: 7292

Aantal medewerkers: 162.450 

Omzet (2016): 23,3 miljard euro

Winst (2016): 3,2 miljard euro

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden