Recensie

Hoe filosoof Awee Prins een nieuw publiek aanboort met een kinderboek

De achterkaft, tekening van Thé Tjong-Khing Beeld The Tjong Khing
De achterkaft, tekening van Thé Tjong-KhingBeeld The Tjong Khing

Bekend werd filosoof Awee Prins met zijn boek 'Uit verveling'. Nu debuteert hij als kinderboekenschrijver met allesbehalve vervelende verhalen.

"Ik ken volwassenen die bij het voorlezen van een kinderboek zelf in slaap vallen!" lacht Awee Prins. "Dat vind ik zo treurig!" De 60-jarige filosoof heeft net zelf een kinderboek uitgebracht, 'De dag dat de zee weg was'. Daar is niks slaapverwekkends aan: uitgevers vochten erom en de beroemde Thé Tjong-Khing was onmiddellijk bereid het boek te illustreren.

Wat niet wegneemt dat er twijfels waren over sommige tegendraadse passages. Neem het verhaal 'Slimme Hans'. Eerst lees je dat Hans een gevaarlijke omweg door het bos wil nemen, en dan volgt deze dubieuze geruststelling: 'Maar het loopt allemaal goed af, hoor! Dit is tenslotte een sprookje en niet het echte leven. In het echte leven loopt bijna nooit iets goed af: alleen heuvels lopen daar goed af.' Sommige redactrices wilden dat stukje schrappen, vertelt Prins, maar uiteindelijk werd besloten tot een kleinere ingreep. "Eerst stond er niet 'heuvels', maar 'bergen', maar dat vonden ze bij uitgeverij de Bezige Bij te hard."

Te hard? Het is eerder een voorbeeld van wat Prins 'broos denken' noemt. Nadat de Rotterdamse filosoof met 'Uit verveling' een filosofische bestseller had gescoord, raakte hij ervan overtuigd dat onze cultuur wegloopt voor de menselijke broosheid. Die proberen we te 'fiksen', denkt Prins. Maar niet alles loopt goed af, zo is het nou eenmaal. Kinderen begrijpen dat best, denkt de filosoof.

Nieuw publiek

Dat boek over 'broos denken' moet nog verschijnen, net als een boek over zijn voormalige alcoholverslaving, 'Nuchter ben ik zo schuchter'. Maar met zijn verhalen over Slimme Hans, Kees de garnaal en varkentje Knorremans lijkt Prins een nieuw publiek bereikt te hebben. Dat is voor hem geen complete verrassing. Af en toe gaf Prins, die in Rotterdam fenomenologie doceert, een verhaal aan een student met een kind. "Dan kwam ik ze later tegen met hun kinderen en dan zeiden ze: 'Dat is nou die meneer van Kees de garnaal'. En dan keken die kinderen je op zo'n heerlijk ontwapende manier aan, met een blik van verstandhouding of solidariteit - ik weet het niet. Ik ben misschien ook nog een kind."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Awee Prins Beeld -® Gerard Wessel
Awee PrinsBeeld -® Gerard Wessel

Pas nadat zijn vrouw Jacqueline twee jaar geleden aan kanker overleed, besloot hij de verhalen uit te geven. Als eerbetoon aan haar. En aan zijn zoons Dylan en Duider. "Een zoon die z'n moeder kwijtraakt dat is het ergste wat er is. Er is geen soldaat die op het slagveld om zijn vader schreeuwt."

Wat opvalt aan de verhalen, is dat praktische wijsheid wordt beloond. Kijk om je heen, zorg voor elkaar, en laat je niks wijsmaken. Zit er in dit boek een moraal verscholen?

"Nou, bij moraal denk ik eerder aan wat je niet zou mogen doen. Stelen bijvoorbeeld. Maar Slimme Hans steelt een complete schat van een monster dat hij met leugens om de tuin heeft geleid. Dat is gewoon diefstal! Een moralist zou zeggen: als je begint met liegen, dan is dat het begin van het einde. Maar kinderen begrijpen dat de wereld ingewikkelder is. Hans steelt en liegt om zijn broertjes en zusjes te helpen."

Want die hebben niks te eten. Hun ouders zijn ervandoor, schrijft u, omdat ze liever zelf gelukkig willen worden dan 'elke dag hun kinderen gelukkig te maken'.

"Daar heb ik wel over geaarzeld. Het is een hele harde zin. Je hoort weleens verhalen dat kinderen thuiskomen en dan zijn hun ouders opeens met de noorderzon vertrokken. Dan draait je maag om, je schrikt je dood. Maar als het in zo'n verhaal staat, helpt het kinderen misschien met hun verlatingsangst, omdat het natuurlijk stinkend goed afloopt met Hans en zijn zusjes!"

En inderdaad. Nadat Slimme Hans het monster 'diamanten, goud, cheques en creditcards' heeft ontfutseld, kan hij een groots feest aanrichten. Eind goed al goed, of zoals het er staat: 'Het was zo'n geweldig feest dat hun ouders er ver weg, in een koud huisje zonder kinderen, in een krant die ze op straat vonden over lazen. "Wij zijn dom geweest", zuchtte de vader van Hans. "En Hans was slim."'

Volwassenen zijn in deze verhalen wel vaker dom.

"Er is een mooie uitspraak van filosoof Peter Sloterdijk: 'Volwassenheid is iets dat na de wanhoop komt'. Ik vind dat één van de mooiste uitspraken die ik ken. Op een gegeven moment worden we volwassen en gaan we net doen alsof we alles begrijpen, alsof we alles in duidelijke kaders en tegenstellingen kunnen persen: waar of niet waar, goed of slecht. Kinderen denken losser, ze weten dat de dingen veel meer door elkaar heen vloeien."

Dat maakt uw helden ook sympathiek. Er komen aardige, maar aartsluie beren in uw boek voor. En een geleerde inktvis, die toch een beetje dom is, want als iets in zijn boeken niet voorkomt, kan het volgens hem onmogelijk bestaan.

"Dat vinden kinderen heerlijk: de domheid van iemand die denkt dat hij alles kan. Daar zit ook een stukje zelfspot in natuurlijk, van mezelf als vader. En van filosofen in het algemeen. Ik ben Heideggeriaan. Je weet niet wat er gebeurt op zo'n Heidegger-congres! Dan gaat het alleen maar om band 46, pagina 13. En dan roept iemand: 'Nee, nee, nee, het is band 83, pagina 95!' En dat is dan een discussie. Dus het is wel de bedoeling om kinderen te laten zien van joh, het gaat niet alleen om boeken, het gaat om de wereld."

Echt geholpen heeft het niet, want zijn zoons zijn filosofie gaan studeren. Wat maar weer bevestigt dat kinderen niet moeten luisteren naar volwassenen. "Laatst wilde iemand me komen interviewen over opvoeding. Toen mijn zoons dat hoorden rolden ze van de bank van het lachen."

Awee Prins: De dag dat de zee weg was. En andere verhalen. Met illustraties van Thé Tjong-Khing. De Bezige Bij; 61 blz.€ 17,99.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden