Hoe erg is het verdwijnen van Milieuboek?

Het boekenaanbod op milieugebied is niet meer wat het geweest is. De vraag trouwens ook niet. Vandaag begint de opheffingsuitverkoop van wat vijftien jaar lang de enige gespecialiseerde boekhandel op dat terrein was, Milieuboek in Amsterdam. Kees Hendriks, de laatste drie jaar directeur, kijkt terug.

Kees Hendriks redactie binnenland

Waar ging het mis?

We hebben de laatste paar jaar, sinds we weten dat we geen subsidie meer krijgen, geprobeerd het aanbod te verbreden, met boeken over natuur bijvoorbeeld, en met cd-roms. Maar daar is een grens aan. En milieu is natuurlijk ons zwaartepunt, we zijn begonnen als distributeur voor Milieudefensie. Wel, daarin is het aanbod de laatste jaren juist verschraald. Er wordt veel minder uitgebracht, zowel publieksboeken als onderzoeksrapporten en zowel van de reguliere uitgeverijen als van ideële organisaties.

Het publiek daarvoor is ook teruggelopen, maar ik heb wel de indruk dat een aantal uitgevers daarbij voor de muziek uitloopt. De Kleine Aarde maakt bijvoorbeeld helemaal geen eigen uitgaven meer. Voor een boekhandel is dat dodelijk, je kunt nog zoveel goede boeken hebben liggen, er moet telkens nieuw bloed zijn.

Welk boek zou je nu goed kunnen verkopen?

Een boek als 'Milieusparend huishouden'. Daar zijn er al vele honderdduizenden van verspreid. Sinds 1994 is het niet meer herdrukt en het is nu op. Het moet natuurlijk worden bijgewerkt, maar daar zou zeker een markt voor zijn.

Aan de slag.

Dat zou je zeggen, maar dat boek werd uitgegeven door Natuur en Milieu en daardoor berusten de rechten nu bij Milieu Centraal, dat is een organisatie waar onder andere de Milieutelefoon in 1997 is opgegaan. Daar zitten milieubeweging en werkgevers in en de informatieverstrekking door Milieu Centraal moet een uitgebreid proces van validering ondergaan, dat gaat allemaal niet zo hard.

Maar de lezers schreeuwen er ook niet meer om.

Er is een zekere milieumoeheid. De vraag naar specifieke informatie over CO2, of verzuring, is erg teruggelopen, net als het aanbod. Maar er zijn wel nieuwe gebieden waar een flink groeiende vraag over is: duurzaam bouwen bijvoorbeeld en ecologisch groenbeheer.

Wat zegt dat over de Nederlanders?

Niets, het is een cyclische beweging, de belangstelling voor milieu is weleens eerder ingezakt, en daarna weer gegroeid, aan het begin van de jaren negentig bijvoorbeeld. Er zullen tot in lengte van jaren groepen blijven die dit soort informatie nodig hebben, maar die kunnen nu niet meer op één plek terecht omdat we geen subsidie meer krijgen. Het is jammer dat de milieubeweging daar niet harder voor gevochten heeft. Maar publikaties vallen altijd een beetje buiten hun blikveld. Vooral de verspreiding van wat ze uitgeven is vaak een sluitpost. De publicatie is het eindpunt: het boek krijgt een mooi jasje en dat is dat. Zolang als wij bestaan hebben we daar tegen moeten vechten. Er zou veel eerder moeten worden nagedacht over de prijsstelling, de afzetkanalen, de uitvoering.

Welk boek is het best verkocht in die 15 jaar?

Wat ik net noemde, 'Milieusparend huishouden'. En nummer twee is 'Een groen begin', een heel eenvoudige handleiding van Milieudefensie waarin aanstaande ouders adviezen vinden over milieuvriendelijke producten rond de geboorte. Zo'n boekje past prima in een cadeauwinkel en dat soort dingen regelden wij ook. Maar het moet nodig worden bijgewerkt, allerlei adressen kloppen niet meer, en dat gebeurt niet want het was een uitgave van de Milieutelefoon van Milieudefensie en die is opgegaan in bij Milieu Centraal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden