Hoe een ei Instagram veroverde en won van Kylie Jenner

Het ei met 44 miljoen likes. Beeld rv
Het ei met 44 miljoen likes.Beeld rv

In een vrolijk gevecht om aandacht moet reality-ster Kylie Jenner het afleggen tegen een absolute outsider.

Harmen van Dijk

Kylie Jenner is de absolute koningin van Instagram – u weet wel, het platform waar alle jonge mensen hangen die u nooit meer op Facebook tegenkomt. De 21-jarige met 124 miljoen volgers had het absolute Instagram-record in handen, een post met ruim 18 miljoen likes. Maar deze week werd ze onttroond. Door een ei. Een doodgewoon bruin kippenei. Dat verzamelde sinds 4 januari maarliefst 44 miljoen likes en de teller blijft oplopen. Waarmee het ei de meest gelikete internetpost ooit is geworden.

De anonieme Instagrammers die de foto van het ei plaatste– ze noemen zich de Egg Gang – hadden het duidelijk gemunt op Kylies onwaarschijnlijke populariteit en de celebrity-cultuur van Instagram in het algemeen – naast Kylie domineren types als Christiano Ronaldo en Justin Bieber het medium. ‘Laten we een wereldrecord vestigen en Kylie Jenner verslaan’, schreven ze onder het ei. De hypegevoelige Instagram-bevolking reageerde massaal. Kylie kon er hartelijk om lachen. Ze reageerde met een filmpje waarin ze het ei probeert te bakken op het hete asfalt van Californië, haar habitat.

Nu denkt u misschien: het is weliswaar gekkigheid om een foto van een doodgewoon, anoniem ei te liken, maar dat enthousiasme voor Kylie Jenner is ook best bizar, want wie is zij nu helemaal? Tja, ze is een realityster uit de Kardashian-Jenner-clan, die al een decennium het hele hebben en houden in een tv-serie uitvent. Ze is een influencer, een media-fenomeen net als haar halfzus Kim Kardashian die dat beroep hoogstpersoonlijk uitgevonden heeft. Vooral Kylies – opgespoten – volle lippen zijn immens populair en ze verkoopt make-up met de belofte dat ieder tienermeisje er net zo uit kan zien als zij. Maar de populariteit van die recordfoto ging niet over haar uiterlijk, die ging over haar baby. Het meisje, Stormi Webster, was de grootste verrassing in celebrity-land van vorig jaar. Er werd eindeloos over gespeculeerd, want Kylie was al maanden niet meer te zien geweest op Instagram en aanpalende platforms, wat daar een manier is om enorm op te vallen. Dus ze moest haast wel zwanger zijn. Maar hoe dan en van wie?

Opvallend genoeg hield haar hele aandachtshongerige familie over deze situatie de lippen stijf op elkaar. Tot op 3 februari die babyfoto op Instagram verscheen met een verklaring van Kylie dat ze de afgelopen negen maanden plotseling een voor haar vreemde behoefte had gevoeld: aan privacy. De vader bleek rapper Travis Scott te zijn en ze vormen nog steeds een stel.

Kylie was al snel weer de oude en ze bleef, geprikkeld door het onwaarschijnlijke enthousiasme voor haar baby, foto’s plaatsen die allemaal als een dolle werden geliket. Zo eindigde ze in de Instagram top-10 van 2018 op plaats 1, 3, 7, 8 en 9 met verschillende foto’s van haar en baby Stormi. En toen kwam, als reactie, dat gekke ei uit de lucht vallen.

Je kunt zeggen: hebben die Instagrammers niets beters te om te liken? Maar wat is er nou belangrijker dan baby’s – nieuw leven – en een gezonde dosis relativering, in dit geval in de vorm van een ei?

Harmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees meer afleveringen van Soap&Co hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden