Hoe duurder het eten, hoe lekkerder we het vinden
Één restaurant, twee borden met precies dezelfde lasagne, elk met een andere prijs. Welke portie pasta vinden mensen lekkerder? De duurste, zo blijkt uit onderzoek.
Wetenschappers van de Cornell Universiteit in Amerika bezochten met 139 mensen een Italiaans restaurant in New York. Een deel van hen betaalde vier dollar voor een all-you-can-eat-buffet, de rest moest acht dollar afrekenen. Na de maaltijd beoordeelden de eters het voedsel.
Hoewel de mensen precies hetzelfde voedsel kregen, vonden de eters die acht dollar hadden betaald het buffet lekkerder dan de mensen die minder hadden afgerekend. "Dat komt waarschijnlijk doordat mensen er vanuit gaan dat de kwaliteit goed is als de prijs hoog is", zegt onderzoekster Özge Sigirci. "Mensen die vier dollar betaalden, vonden het eten zelfs met iedere hap minder lekker."
De twee groepen aten ongeveer evenveel. Dat is verrassend, vindt Sigirci. De mensen die meer afrekenden, schepten kennelijk niet vaker op om waar voor hun geld te krijgen. Ondanks de gelijke hoeveelheden voedsel, hadden eters die minder betaalden na het diner vaker het gevoel dat ze te veel hadden gegeten en voelden ze zich schuldiger.
"Als mensen minder betalen, denken ze dat ze niet zo veel hoeven te eten om waar voor hun geld te hebben", legt Sigirci uit. "Het denkbeeldige gat tussen de hoeveelheid voedsel die ze dénken te moeten eten en de hoeveelheid die ze echt op hebben, is bij hen kleiner dan bij mensen die meer betalen."
Restaurants lijken te weten dat mensen duurdere gerechten lekkerder vinden. Zo is de marktprijs van kreeft de afgelopen jaren sterk gedaald, maar zijn kreeftgerechten in restaurants niet goedkoper, schrijft The New Yorker. Dankzij de hoge prijzen blijft kreeft in de ogen van klanten een luxe delicatesse. Als kreeft goedkoper wordt, vinden mensen kreeftgerechten waarschijnlijk minder lekker.