Hoe de zwarte olijf, de trots van Spanje, onder druk staat door Amerikaanse importheffingen

Olijfgaarden in de omgeving van het Spaanse Córdoba.Beeld DigitalGlobe

Deze week voerden de VS een importheffing van 35 procent op Spaanse zwarte olijven in. Duizenden banen in de sector staan op de tocht.

Zelfs een verhit protest van Spaanse olijfboeren voor het Amerikaanse consulaat in Sevilla kon het niet voorkomen. Deze week werden de importheffingen van bijna 35 procent op de Spaanse zwarte olijf voor de Verenigde Staten formeel van kracht.

Zo ontkomt ook Spanje's nationale trots niet aan Amerikaans protectionistisch beleid. Hoewel een grootschalige handelsoorlog na het bezoek van Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Junkcer aan de Amerikaanse president Donald Trump voorlopig lijkt afgewend, is de Spaanse olijf toch de dupe. 'De kruistocht van Trump tegen de Spaanse zwarte olijf', schreef de krant El Mundo met gevoel voor drama.

De olijfboeren zagen de heffingen al een aantal maanden aankomen, waardoor de export van de zwarte tafelolijf naar de VS tussen januari en mei al met ruim veertig procent daalde. Nu de heffingen zijn bekrachtigd vreest de sector een verdere krimp, tot maar liefst tachtig procent. Vanwege de maatregel staan achtduizend banen op de tocht.

Behoorlijke klap

Olijfboeren hebben aangekondigd mogelijk geen zwarte olijven meer te laten plukken als in oktober in Spanje het jaarlijkse oogstseizoen aanbreekt. Twintig procent van de zwarte olijfproductie - zo'n 32 miljoen kilo met een geschatte waarde van zeventig miljoen dollar - wordt naar de VS geëxporteerd. Verwacht wordt dat de voor Spanje belangrijke Amerikaanse afzetmarkt voor dit product nu verloren zal gaan.

Voor olijvencoöperatie La Purisima in het Andalusische Archidona zijn de importtarieven een 'behoorlijke klap'. Alleen al dit jaar exporteerde het bedrijf dertig procent minder zwarte olijven naar de VS. "Wij zijn nu gewoon niet competitief meer. Gelukkig hebben wij de groene olijf nog, maar wie weet wat die man nog meer besluit", zegt voorzitter Manuel Caro aan de telefoon, verwijzend naar de Amerikaanse president Trump.

Caro geeft tegelijkertijd grif toe dat de Europese landbouwsubsidies vitaal zijn voor de economische voorspoed van zijn bedrijf. "Maar die subsidies worden ook minder in de toekomst. Dan moeten we toch op een andere manier goedkoper zien te worden."

De Amerikaanse Internationale Handelscommissie stelt dat de Californische olijventeelt benadeeld wordt omdat de Spaanse boeren voordeel hebben van onder meer de Europese subsidies. Vorig maand werd daarom al een 'anti-dumptarief' van twintig procent ingevoerd, waar nu bijna vijftien procent 'anti-subsidie-heffing' bovenop komt. Europa beklaagt zich bij de Wereldhandelsorganisatie over de heffingen, terwijl de Spaanse regering overweegt de olijfboeren te steunen. De agro-sector in Spanje vreest ondertussen dat ook Spaanse olijfolie en wijn ten prooi zullen vallen aan Amerikaanse importtarieven.

Lees ook:

De invoerheffing van Trump bedreigt nu ook de auto-industrie
Net nu de gemoederen weer wat bedaard zijn, overweegt de regering-Trump een importheffing op auto's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden