Hoe de wereld reageert: Assad en Sisi opgelucht, oliestaten in paniek
Voor een groot deel van de wereld is het idee van Donald Trump als Amerikaans president maar moeilijk te verkroppen. Hoewel, niet iedereen is even bezorgd.
De verkiezingszege van Trump is goed nieuws voor bijvoorbeeld Arabische dictators, en met name de seculiere. De Syrische president Assad en de Egyptische president Sisi zijn opgelucht, want Trump is geen voorstander van het omverwerpen van regimes in het Midden-Oosten, noch maakt hij een probleem van mensenrechtenschendingen. Stabiliteit in het Midden-Oosten heeft Trumps voorkeur, en dit bereik je volgens hem het beste door regimes overeind te houden.
In Damascus klinkt dan ook opluchting. De Syrische parlementariër Sherif Shehada zei de komst van Trump te verwelkomen: "We moeten optimistisch zijn, maar voorzichtig optimistisch." Hij hoopt dat Trump zich aan zijn verkiezingsbelofte houdt. De Egyptische president Sisi belde Trump als een van de eersten op om hem te feliciteren.
Oliestaten in paniek
De Arabische oliestaten, zoals Saudi-Arabië en Qatar, verkeren juist in paniek. Hun droom van een islamistische overname van Syrië mét Amerikaans goedkeuren of stilzwijgen lijkt verkeken. Anders dan Clinton, verkiest Trump een overwinning van Damascus en Moskou op de jihadisten en rebellen in Syrië boven een zege van de opstandelingen op Assad. Aan de Amerikaanse steun aan rebellen en jihadisten komt met Trump een einde. Ook zal hij niet langer landen als Saudi-Arabië, Qatar en Turkije toestaan dat ze doorgaan met het bewapenen, financieren en faciliteren van jihadistische terreurorganisaties in Syrië.
Ook Iran hoeft niet te rekenen op vriendschappelijke relaties met Trump. De nieuwe president wil de nucleaire deal met het land, waarbij de economische sancties tegen Iran gefaseerd worden opgeheven in ruil voor de ontmanteling van zijn nucleaire prgramma, opzeggen. De Iraanse president zei gisteren zich geen zorgen te maken, omdat de VS zich juridisch gezien niet aan het verdrag kunnen onttrekken. Maar het is de vraag of Trump zich iets van het internationale recht zal aantrekken.
De Cubanen zijn evenmin gelukkig met Trump als nieuwe buurman. De Republikein is een fel criticus van Obama's toenadering tot het communistische eiland en dreigde de diplomatieke betrekkingen met Havana af te breken als hij aan de macht komt. De Cubanen zijn niet van plan rustig af te wachten. Het eiland kondigde gisteren een nationale militaire oefening aan. Volgens Havana zijn die bedoeld als voorbereiding op mogelijke 'vijandelijke acties', zonder daarbij Trump bij naam te noemen.
Israël had liever Clinton
In Israël is de zege van Trump officieel verwelkomt door premier Netanyahu. Trump beloofde de Amerikaanse ambassade in de Israëlische stad Tel Aviv te zullen verhuizen naar Jeruzalem, dat zowel door de Palestijnen als de Israëliërs als hun hoofdstad wordt beschouwd. Of hij die belofte zal waarmaken is maar de vraag, want die doen van oudsher bijna alle Amerikaanse presidentskandidaten in verkiezingstijd, om hem vervolgens te breken.
In ieder geval ziet de Israëlische minister van onderwijs Naftali Bennett Trump wel zitten. "Het tijdperk van een Palestijnse staat is nu voorbij." Toch zijn de Israëlische felicitaties aan Trump een beetje obligaat, want het is een publiek geheim dat Netanyahu liever Clinton had gezien in de Oval Office. Trump is een uitgesproken voorstander van een 'Amerika-eerst'-beleid, waarbij er een einde komt aan de vrijblijvende steun aan bevriende landen. Israël is afhankelijk van Amerikaanse militaire steun, en zal in de toekomst waarschijnlijk daar meer tegenover moeten stellen dan onder Hillary Clinton het geval zou zijn.