Hoe de Vara Martijn van Dam vermoordt

Kandidaat zijn voor een PvdA-zetel is al voldoende om eindeloos op tv te komen. Zonder enige maatvoering zet de Vara de kandidaat-fractievoorzitters in de etalage, waarbij niet de doorslag geeft of ze wat te melden hebben, maar of ze op eigen kracht de studio kunnen bereiken. Natuurlijk, PvdA en Vara zijn familie, maar wat moet een miljoenenpubliek met deze interne partij-bingo, waarbij alleen 50.000 PvdA-leden de fiches in handen hebben? En dan gaat het niet eens om een lijsttrekker, maar om een fractievoorzitter, zonder Kamerverkiezingen op komst. Zou de KRO dat ook doen bij het CDA? Ondenkbaar.

Vermoeiend al die gesprekken, want ze gaan nergens over. Alleen spektakel en kijkcijfers tellen. Nebahat Albayrak wordt geschoffeerd in 'P & W' en Martijn van Dam in 'DWDD'. Kijk 'es wat we durven! De Vara laadt de verdenking op zich te stoken in de eigen rode familie: die twee mogen het in elk geval niet worden. Het sarren van Van Dam gaat nog even door in het afsluitende debat bij 'P & W'. En het is duidelijk waarom. Als enige is hij, zoals het kabinet Rutte, voor een strenge, Europese begrotingsdiscipline. "U denkt overal een beetje anders over, hè?", zuigt Jeroen Pauw. "Bent u de éénmotorige mug van de partij?"

En zo is het nooit goed. Matthijs van Nieuwkerk, naar verluidt gesouffleerd door Felix Rottenberg, verwijt Van Dam gebrek aan eigen gezicht en een paar avonden later is hij juist weer te afwijkend. Dat vindt ook Ronald Plasterk. "Waanzinnig", noemt hij het voorstel van zijn jonge collega om rokers en wintersporters een hogere zorgpremie te laten betalen. Vergelijk dat eens met de fluwelen handschoentjes die de kandidaten normaal gesproken hanteren. "Je hebt je excuses gemaakt en daarmee is het klaar", knuffelt Plasterk 'concurrent' Diederik Samsom. Samsom had de Utrechtse burgemeester Wolfsen opgeroepen om te vertrekken, maar wist niet hoe snel hij zijn woorden weer moest intrekken. Ook Albayrak geeft hem een aai: "Fouten toegeven is prima. Draaien niet."

Een goede vraag aan Samsom zou zijn: Bent u wel geschikt als leider, als u blijkbaar zo snel door de knieën gaat? Pauw wil echter weten of we nog vaker zo'n 'verlies aan zelfbeheersing' kunnen verwachten (natuurlijk altijd lekker voor de kijkcijfers).

Albayrak grossiert in gemeenplaatsen: "Ik ben groot geworden in Rotterdam en heb daar als PvdA'er geleerd uitdagingen aan te pakken." Een vraag zou kunnen zijn: Hoezo uitdagingen aanpakken? Nergens heeft de PvdA zoveel verloren als in Rotterdam. Maar Pauw pest liever nog even door over het 'Turk en vrouw-incident' uit een eerdere uitzending. En zo wordt het een heel 'jolige' avond. "Dit is democratie", juicht Samsom. "Het kapitaal van onze PvdA", jubelt Plasterk. Van Dam zegt niets.

Na afloop kijk ik nog even het filmpje terug van Van Dam bij 'DWDD'. Matthijs van Nieuwkerk trekt zijn revolver: wat kost een casino wit? Alsof ook maar één kiezer dat belangrijk vindt. Tafeldame en Vara-journaliste Fidan Ekiz voltooit de executie met een gemeen, dodelijk rugschot: "Je overschat jezelf. Dit is de partij van Drees. Jij bent niet eens wethouder geweest. Jou kent niemand."

Dit is gewoon ingestoken. Regelrechte karaktermoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden