Hoe de studenten van Vindicat zich weer in de vingers snijden

Het interieur van het pand van Vindicat in het centrum van Groningen. Beeld ANP
Het interieur van het pand van Vindicat in het centrum van Groningen.Beeld ANP

De Groninger studentenvereniging Vindicat vergat een mishandeling te melden bij universiteit en hogeschool. Erg onhandig, want die beslissen binnenkort of ze verder willen met het corps, dat incidenten aan elkaar rijgt.

Gerrit-Jan KleinJan

Opnieuw is Vindicat in opspraak. Begin december werd een student tijdens een groot feest van de sociëteit afgetuigd door andere leden. Twee Vindicaters gaven hun corpsgenoot een paar rake klappen, met een lichte hersenschudding, gebitsletsel en een snee in de neus tot gevolg.

Eerder deze week kwam het voorval via het Dagblad van het Noorden naar buiten. Vooral dat laatste wekt grote wrevel bij de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. “Het kan niet zo zijn dat we over dit soort incidenten moeten lezen in de media”, zegt universiteitswoordvoerder Jorien Bakker. “Er zijn afspraken gemaakt. De vereniging had het incident ook moeten melden bij de universiteit en de hogeschool.”

'Nalatig en stom'

Op zich handelde Vindicat volgens de regels. Zo werden de twee geweldsplegers meteen geschorst. Ook deed het gemolesteerde verenigingslid, na overleg met het bestuur, aangifte bij de politie. Het Openbaar Ministerie legt de twee 22-jarige leden mishandeling met ernstig letsel ten laste en in juli buigt de rechter zich over de kwestie.

Alleen vergat verenigingsvoorzitter Marc Mohr één belangrijk ding: hij verzuimde de hogeschool en de universiteit op de hoogte te stellen van het pak slaag tijdens de braspartij. Iets waarvan hij beweert dat het niet opzettelijk gebeurde, maar wat hij achteraf gezien wel nalatig en stom noemt. De meldingsplicht ligt vast in een gedragscode die Vindicat samen met zo’n zeventig andere verenigingen ondertekende.

Dit alles brengt Vindicat in een lastig parket. Het corps, dat na een reeks incidenten symbool staat voor uitwassen in het studentenleven, ligt meer dan andere verenigingen onder het vergrootglas. Erg best staat de vereniging er niet op. Zo trokken de Groninger onderwijsinstellingen eerder dit jaar al de beurzen voor het bestuur in (in totaal zo'n 33.000 euro), nadat corpsleden een ravage aanrichtten in een sushirestaurant.

De klok tikt

Universiteit, hogeschool en gemeente Groningen eisen na een reeks van incidenten en een ernstige mishandeling dat Vindicat zijn cultuur verandert. Kroegcultuur moet plaats maken voor academische vorming, zo stelde een onderzoekscommissie vorige zomer. Lukt dat niet, dan willen de Groninger onderwijsinstellingen helemaal niets meer te maken hebben met het corps. En de klok tikt: voor het einde van het academische jaar beslissen universiteit en hogeschool of ze nog verder willen met het corps.

Vindicat maakt nu een feitenoverzicht van de matpartij in december. Dat bespreekt de vereniging met de universiteit en de hogeschool. De universiteitswoordvoerder wil tot die tijd niet speculeren over de vraag of deze gebeurtenissen van invloed zijn op de beoordeling van Vindicat. “Wat er verder gebeurt, valt nu nog niet te zeggen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden