Framing

Hoe de SP een radicaal geluid bedachtzaam laat klinken

SP-voorzitter Ron Meyer Beeld Werry Crone

Voorzitter van de SP Ron Meyer krijgt vragen over de economische elite in Nederland. Zijn verhaal gaat als volgt. Vroeger, tijdens de verzuiling, had je de katholieke bankier. Die voelde zich verbonden met de katholieke bouwvakker. Maar die band is er niet meer, de economische elite is losgezongen van de samenleving.

Die verbinding heeft veel moois gebracht. De elite was vaak sober voor zichzelf en verrijkend voor het algemeen belang. Waarom deed die katholieke bankier dat? Dat was ook een beetje eigenbelang. Er waren veel bedreigingen, bijvoorbeeld die van het rode gevaar. Dus moeten er ook bedreigingen komen voor de huidige economische elite, bijvoorbeeld een SP die pleit voor veel hogere belastingen.

Wat is de kracht van dit frame?

Een. Door zijn historische schets heeft Meyers verhaal een zekere diepgang. Het geeft hem iets bedachtzaams. Zijn standpunt wordt er meer weloverwogen door - alsof hogere belastingen een historische noodzakelijkheid zijn. 

Twee. Het is tegelijk ook het radicale, actiegerichte SP-verhaal: de belastingen voor de tien procent rijksten moeten drastisch omhoog. 

Drie. Meyers verhaal heeft toch ook weer iets sympathieks. Meyer wil niet zozeer de rijkdom van de elite afstraffen, nee, hij wil dat de elite zich weer verbindt met de samenleving, zich verantwoordelijk voelt voor anderen. Dat de bankier en de bouwvakker weer samen optrekken. En wie wil dat nu niet?

Ziedaar de kracht van deze framing van het SP-verhaal: een radicaal geluid, dat ook bedachtzaam en sympathiek is.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden