Hoe de rassenstrijd in Ferguson escaleerde

null Beeld ap
Beeld ap

Op de vijfde dag na de dood van tiener Michael Brown zijn de rellen in Ferguson heftiger dan ooit. In het voorstadje van St. Louis borrelt al langer een gevoel van ongenoegen onder de overwegend zwarte bevolking. De rassendiscussie ontaarde in een veldslag. De demonstranten hielden het eerst nog bij leuzen als 'Hands up, don't shoot', inmiddels is het een gevecht met molotovcocktails en rookbommen tussen burgers en politie

Inwoners van de wijk zijn vooral boos omdat de lokale politie niet bereid is openheid van zaken te geven over de identiteit van de agent die Brown doodschoot. De politiecommandant wil de agent, die met betaald verlof is gestuurd, niet in gevaar brengen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Twee verhalen
Ook over de fatale schietpartij wil de politie niet veel kwijt, tot ongenoegen van de buurtbewoners en mensenrechtenorganisaties. De ongewapende Brown, net klaar met de middelbare school en van plan om na de zomer aan een technische opleiding te beginnen, werd geraakt door acht kogels op klaarlichte dag. Volgens de politie raakten Brown en de agent verwikkeld in een worsteling om het dienstwapen, waardoor de agent een schot moest lossen.

Dorian Johnson, die met Brown over straat liep, heeft een heel andere versie van de gebeurtenissen. Volgens hem maande een politieagent hen op de stoep te gaan lopen. Toen zij dat niet deden kwam de agent op hen af en vuurde een schot. Brown stak zijn handen in de lucht om te laten zien dat hij ongewapend was, maar hij werd alsnog beschoten. "We deden niemand kwaad. We hadden geen wapens bij ons", vertelde Johnson.

null Beeld ap
Beeld ap

Volgens de buurtbewoners kan het niet anders dan dat ras een rol heeft gespeeld bij het incident. In de buitenwijk Ferguson is tweederde van de inwoners zwart. Bij het politiedepartement zijn slechts drie van de 53 medewerkers zwart. De meeste buitenwijken van St. Louis zijn de afgelopen decennia getransformeerd van witte naar zwarte wijken en de misdaadcijfers zijn er hoog. Zwarte buurtbewoners klagen al langer over de ongelijke behandeling en de agressieve aanpak van de politie.

Volgens politiechef Tom Jackson komen de jarenlange frustraties over ongelijkheid nu naar boven. "Helaas komt een onderstroom van raciale onrust nu naar de oppervlakte geborreld." De demonstranten zijn vooral gefrustreerd omdat zij geen antwoord krijgen op hun vragen. Waarom werd er geschoten op een ongewapende man? Wie was de agent? En wat was zijn ras?

null Beeld afp
Beeld afp

Molotovcocktails
Niet lang na de schietpartij verzamelden zich al honderden mensen op straat. In eerste instantie om kaarsen en bloemen op de plek te leggen, maar de bijeenkomst escaleerde al snel. 'Geen gerechtigheid, geen vrede' en 'Stop terrorisme van de politie' riep de menigte. Zondag verzamelden zich zelfs duizenden mensen op straat waarbij auto's werden vernield en winkels werden geplunderd. Mensen liepen over straat met buitgemaakt eten en toiletpapier en sprongen op politieauto's.

Nadat de politie beloofde dat dinsdag de identiteit van de agent bekend zou worden gemaakt bleef het maandag en dinsdag relatief rustig in Ferguson. Toen dit niet gebeurde kwam de oproer heviger terug. Demonstranten gooiden molotovcocktails en stenen naar de politie, die antwoordden met rookbommen, traangas en rubberen kogels. Sinds zaterdag werden ruim 60 mensen gearresteerd.

null Beeld ap
Beeld ap

Trayvon Martin

De rellen ontstonden ondanks de oproep van de familie om geen geweld te gebruiken. Brown's vader zei gerechtigheid te willen voor zijn zoon, 'maar wel op de juiste manier'. Ook mensenrechtenactivist Cornell William Brooks keurde het geweld af. "Martin Luther King leefde en stierf niet opdat we kunnen stelen en liegen in het holst van de nacht."

De familie heeft inmiddels de hulp ingeroepen van Benjamin Crump, de advocaat die ook de familie van Trayvon Martin bijstond. In 2012 werd de 17-jarige zwarte jongen doodgeschoten door een buurtwacht in Florida, waarna ook grote sociale onrust ontstond.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden