Opinie

Hoe de provincie de macht greep

Veel over de kersverse landskampioen AZ op de televisie, dezer dagen. Zo zond ‘Andere Tijden’ vorige week een bewerkte herhaling uit over de gebroeders Molenaar, die met hun warenhuis Wastora trendsettend waren in de voetballerij.

De Zaankanters Klaas en Cees waren de eersten in Nederland die serieus de samensmelting maakten tussen voetbal en detailhandel. De werkwijze van de broers wordt nog steeds vaak aangehaald. Volgens de weduwen van de twee mannen liep het op rolletjes tussen de zakenlieden. AZ was Wastora en andersom: ,,Het is eigenlijk een abc-tje.”

Want het alfabet kennen ze goed bij AZ. Wastora stond voor WAsmachines, STOfzuigers, RAdio’s en wie daar ging winkelen kwam de spelers van AZ gewoon in het wild tegen als sportschoenenverkopers. Het waren immers nog niet allemaal full-profs in het elftal van trainer Georg Kessler.

Waar ‘Andere Tijden’ normaal gesproken gaat over gedane zaken die geen keer meer nemen, was ditmaal een rechtstreeks verband te leggen tussen toen en nu. Toen, achtentwintig jaar geleden, was AZ’67 de eerste club in het moderne voetbal die de hegemonie van Ajax, Feyenoord en PSV doorbrak, nu is dat opnieuw het geval. Toen stonden er welgestelde geldschieters achter het succes, nu is Dirk Scheringa de gulle suikeroom.

Een andere overeenkomst is de vernieuwende en vergaande professionalisering van de organisatie. De Molenaars waren de eersten die spelers pamperden en middels topsalarissen naar de provincie wisten te lokken. Bij ome Dirk bijten de spelers eveneens niet op een houtje, zo is bekend.

Nog een overeenkomst: de pieken en dalen waar de club doorheen moest. Na het afhaken van Wastora (het werd te kostbaar) kelderden de Alkmaarders snel op de ranglijst. Tot degraderen aan toe.

In die zin is AZ óók een voorbeeld van juist de afhankelijkheid van een grote financier en de kwetsbaarheid daarvan; Wat als Dirk ermee kapt?

Afgelopen weekend ging het weer echt ‘op zijn AZ’s’. Bovengetekende mocht de gebeurtenissen in en rondom het DSB-stadion ten volle meemaken, dus van de geestelijke kater op zaterdagavond tot de lichamelijke kater op maandagochtend. Schitterende dramatiek, natuurlijk. De hoopvolle ogen van de toestromende fans vooraf, de ontreddering na negentig minuten (het zal toch niet wéér?!) en de uitbarsting van vreugde op zondagavond (nee, het zal inderdaad niet wéér).

Daags na het volksfeest zat een ingehouden trotse Dirk Scheringa zowel bij ‘Holland Sport’ als bij Pauw & Witteman’ aan tafel. Geen groot spreker, trouwens, de nuchtere bankier. Hij is als zijn elftal: sober doch efficiënt.

Maar het zijn wel de weken van Dirk. Ook in negatieve zin want die bank van hem (DSB) ligt aardig onder vuur.

Net als trainer Louis van Gaal er ook weer ouderwets van langs kreeg in het steeds clownesker wordende kletsprogramma ‘Voetbal International’ op RTL 7.

De kritiek zal de bankier, de oefenmeester en de supporters deze keer worst wezen. Die schaal gaat naar Alkmaar. De provincie is terug aan de macht. En Europa wacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden