Hoe de 'man van het jaar' werd gekieteld

Waarom de jongste generatie, die van na 1990, generatie Z heet? Veel zinnigers is daar niet over te zeggen dan dat het alfabet dat wil, na de generatie Y en daar weer voor die van ons, de generatie X (die in eerste aanleg na de babyboomers als verloren, 'Nix', werd beschouwd).


Vitesse-trainer Henk Fraser heeft er een eigen uitleg voor gevonden. De Z staat voor hem voor zacht. In een lang interview in Voetbal International vertelt hij eerlijk hoe hij worstelt met de generatie Z(acht). Hij, 50 jaar, is van de generatie X, de generatie waarmee het nog goed is gekomen - de generatie, zo bleek, van de no-nonsensementaliteit.


De generatie Z in één zin? Fraser, de harde verdediger van vroeger, weet het wel: ze willen meer voor minder. Een grotere club, meer geld, meer status en meer respect, en er minder voor doen.


Ik neem het nu even van Fraser over. VI had van zijn laatste nummer van het vorige jaar een glossy-uitgave gemaakt. Op de gelikte cover poseerde Hakim Ziyech - driedelig pak, stropdas. 'Man van het jaar' stond er boven zijn naam.


Man van het jaar? Hoewel iedereen wist dat hij weg moest bij het armlastige FC Twente, kwam het niet van een grote(re) buitenlandse transfer. Zonder hem voetbalde FC Twente alleraardigst verder, en wat kon hij in de grote(re) wedstrijden voor Ajax doen? Niet genoeg, vond de bondscoach van Marokko die hem niet selecteerde voor de Afrika Cup.


Goed, dat laatste was bij de vervaardiging van het VI-nummer nog niet bekend. Maar zo heel vreemd is het werkelijk niet. Hakim Ziyech kan een bal trappen, natuurlijk, maar in de teamsport die hij beoefent zijn er nog genoeg kanttekeningen bij hem te maken - en dat gebeurt dus ook. Dan kan hij er niets aan doen dat 's lands voetbalblad hem op de voorpagina wil, maar hij wordt er wel weer door gekieteld, de zogenaamde man van het jaar, een van de voormannen van de generatie Z, de generatie die zo gericht is op respect, status, op het eigen verlangen, het eigen welbevinden.


Kom jij als trainer, om te zeggen dat er voorlopig toch nogal wat aan schort. Is het afgestompt geklaag van zich niet ontwikkelende oude mannen, het verhaal van Henk Fraser, dat we ook kunnen horen van iemand als Gertjan Verbeek en van onze beste trainer, Ronald Koeman? VI laat ook een 'generatiestrateeg' aan het woord. Zij zegt dat Fraser zich moet aanpassen, ja, dat hij zich ondergeschikt moet maken aan de wensen van zijn spelers.


Dat doet Fraser geen recht, neergezet zo toch als een starre roepende uit andere tijden. In het verhaal zegt Fraser juist dat hij beseft dat hij zich moet aanpassen, en dat hij dat probeert. Maar mag hij alsjeblieft zeggen dat zijn spelers hun maximale grens niet opzoeken? Zou hij daar ook maar een greintje ongelijk in hebben?


Het is waar: geen generatie is zo slecht, slap of week als de voorgaande in de eerste jaren gelooft, en in veel opzichten zal het goed komen, zoals ooit met de onze. Maar er is één belangrijke reden om niet alles van nu met die reflex af te doen: de teamsport die voetbal is.


Wat ze je allemaal kunnen vertellen (van Koeman, Guardiola tot de nieuwerwetse 'laptoptrainers' in Duitsland aan toe) en wat nooit zal veranderen: het hoofd - de instelling en het besef van wat teamsport vraagt - is bepalender dan wat een voetballer met zijn voeten kan, of denkt te kunnen.


Ja, de generatie Z zal op allerlei gebied begaafde eenlingen voortbrengen. Maar voetballen, met elkaar, is iets anders. Henk Fraser en de jouwen, één ding: maak je alsjeblieft níet ondergeschikt aan de wensen van generatie Zacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden