Hoe de hitte nieuwsredacties bedwelmt

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Terwijl heel Nederland voor pampus in het park ligt, lijkt op nieuwsredacties het kritische selectievermogen gesmolten. Het warmtenieuws circuleert als een airco rond de ingewikkelde formule 1+1 = 2. Een nieuwe aflevering van non-nieuws.

Rianne Oosterom

Zo schrijft de Telegraaf over een duif in het Twentse Tubbergen die zich rotzweet. De vogel - die een nestje bouwde in een autowasstraat - hapt steeds naar adem. Het bedrijf heeft besloten voor verkoeling te zorgen: meermalen per dag wordt de waterspuit even omhoog gericht.

Volgens het liveblog (!) van de Volkskrant stijgt de verkoop van het aantal airco's en ventilatoren. Bij de Mediamarkt is er een heuse run op. Een woordvoerder: "Zodra de nieuwe lading airco's binnenkomt, staan de kopers al in de rij om deze mee te nemen. Het duurt maar even voordat het product alweer is uitverkocht."

Ook niet onbelangrijk: de koningspinguïns in Diergaarde Blijdorp blijken, o verrassing, niet tegen warmte te kunnen. Maar niet getreurd: de dierentuin heeft ze in een verblijf met ingebouwde koeling neergezet. Ouwehands Dierenpark maakt overigens fruitijsjes voor haar apen.

De aap en het ijsje Beeld anp
De aap en het ijsjeBeeld anp

Dat overal in Nederland airco's naar hartelust zoemen, vormt aanleiding voor nog een nieuwtje: het stroomgebruik neemt toe. Een woordvoerster van Essent: "Op de dagen dat het kwik de 30 graden aantikt, verbruiken we met elkaar zo'n 10 procent meer elektriciteit dan gemiddeld."

Ook Trouw maakt zich schuldig aan ietwat triviaal warmtenieuws. Vanochtend stonden in de krant hitteweetjes. Wist u dat er bij het Tourparcours dit weekend vijftien extra waterpunten komen? Dat scheelt toch iets voor de geringe 800.000 mensen die Utrecht gaan bestormen. En wist u dat vuilnismannen twee uur eerder hun bed uitmoeten? En dat dieren net als mensen goede ventilatie, drinkwater en schaduw nodig hebben?

Opmerkelijk: door hitte meer watergebruik
Dat drinkwater is overigens een terugkerend thema in het warmtenieuws. Want terwijl heel Nederland badend in het zweet de ganse dag met de keel onder de kraan hangt, rinkelden op de redactie de persalarmen: door hitte meer watergebruik! Gisteren al twintig procent meer dan normaal gesproken op dinsdag.

De klanten van Vitens - de grootste waterleverancier in Nederland - verbruikten hun klanten bij elkaar 1,2 miljoen kubieke meter water. Ter illustratie: dat zijn 480 Olympische zwembaden vol. 116 meer dan normaal. Vitens verwacht dat de komende dagen, als de temperatuur stijgt, het verbruik verder zal oplopen.

Ook het grenre 'hoe-bereidt-u-zich-voor?' floreert. Hoe bereidt de Tour zich voor op de hitte? Hoe bereidt het Pichfestival in Amsterdam zich voor op de hitte? Hoe bereidt de strandwacht zich voor op een enorme invasie van verkoeling zoekende Nederlanders? Hoe bereiden ouderen in verzorgingstehuizen zich voor op de hitte?

Zo dus Beeld ANP
Zo dusBeeld ANP

Alleen het NRC lijkt tot dusver het hoofd koel te houden. Zij schreven vandaag niets op de website over de hitte. Maar vandaag in de krant kunnen ze het toch niet laten wat goede raad te geven: draag geen bikini, maar een T-shirt tijdens het zonnen. En voor wie naar de Tour gaat: blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Vergeet ook niet te smeren.

Hoewel de zweetdruppels in harde gang van het hoofd van Varoufakis druppelen en Europa wacht op de Grexit, is vandaag maar één conclusie mogelijk: komkommertijd. Ook wij maken ons daar - middels dit artikel - schuldig aan.

Rest ons nog één wijze raad: vergeet u niet te drinken?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden