Hoe de FBI de zaak Brett Kavanaugh wil onderzoeken

Brett Kavanaugh (links) wordt door Christine Blasey-Ford (rechts) beschuldigd van een poging tot verkrachting, toen ze beiden op de middelbare school zaten.Beeld AFP

De beschuldigingen tegen kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh worden toch nog onderzocht door de FBI. Maar wat kan die nu nog boven tafel krijgen?

Ga er maar aan staan, als FBI-agent. Zij zegt dat ze bijna verkracht werd, hij ontkent. Het speelde zich 36 jaar geleden af, en er zijn vooralsnog geen ondersteunende bewijzen voor beide verhalen, er is niet eens een plaats delict bekend, en je hebt maar een week de tijd. Oh, en wat er ook uit je onderzoek komt, waarschijnlijk jaag je de helft van de natie tegen je in het harnas.

Toch is de FBI deze week alsnog begonnen aan een spoedonderzoek naar de beschuldigingen van hoogleraar psychologie Christine Blasey-Ford aan het adres van Brett Kavanaugh, Donald Trumps kandidaat voor het Hooggerechtshof. Een paar cruciale Republikeinse senatoren wilden dat op het laatste moment toch, hoewel de meeste  van hun partijgenoten er eigenlijk weinig been in zien. Want wat zou de FBI na al die jaren nog kunnen toevoegen aan het welles-nietes tussen Blasey-Ford en Kavanaugh? 

Een antwoord op die vraag kwam dit weekend van niemand minder dan James Comey, de voormalig directeur van de FBI, die vorig jaar door Donald Trump opzij werd geschoven. In een stuk in de New York Times legt hij uit dat dit soort onderzoeken routine zijn voor FBI-agenten.

Krap

Niet dat het een eitje wordt. Want “als het doel waarheidsvinding zou zijn, was er geen tijdslimiet geweest”. Het lijkt er volgens Comey eerder op dat de Republikeinen 'willen kunnen zeggen dat er een onderzoek is geweest', en dan doorgaan met de benoeming. Een week is inderdaad krap, maar ook in die tijd valt er volgens Comey meer boven water te krijgen dan veel Republikeinen hopen.

De methode daarbij is, kort gezegd: allerlei mensen interviewen, interviewen en nog eens interviewen, daarbij nauwgezet in kaart brengen waar de inconsistenties in de verhalen zitten, en die gebruiken om verder te graven. Uiteindelijk leidt dat niet tot een conclusie, maar wel tot een beoordeling van de geloofwaardigheid van de getuigenissen.

Volgens Comey zijn er genoeg aanknopingspunten, ook in het verhaal van Deborah Ramirez, een tweede vrouw die Kavanaugh van grensoverschrijdend gedrag beschuldigde. Zij is inmiddels al geïnterviewd, melden Amerikaanse media. “FBI-agenten hebben een veel betere onzinradar dan partijpolitici, omdat ze niet met een conclusie beginnen.”

Kleine leugens

FBI-agenten weten ook dat “kleine leugens op grote leugens wijzen. Overduidelijke leugens door de genomineerde over de betekenis van woorden in het jaarboek zijn een alarmsignaal om dieper te graven.” Een toespeling op het senaatsverhoor van Kavanaugh, waarin hij met strak gezicht beweerde dat ‘Devil’s Triangle’ een drankspelletje was, terwijl de rest van de natie hier toch echt een referentie aan een triootje in herkende.

Een ander mogelijk pijnlijk punt voor Kavanaugh zit hem in de mate van zijn alcoholgebruik als jongvolwassene. Volgens hemzelf was dat nooit zo hevig dat hij zich dingen niet meer kon herinneren. 

Maar er zijn ook andere verhalen opgedoken. Zijn jeugdvriend Mark Judge schreef zelfs ‘alcoholmemoires’, onder de titel ‘Wasted’. Judge dook de afgelopen tijd onder voor de publiciteit, maar de FBI zal hem zeker willen spreken. Als de agenten ook zijn boek willen lezen, zullen ze overigens al hun opsporingsvaardigheden moeten aanspreken: alle tweedehands exemplaren ervan raakten de afgelopen week straal uitverkocht.

Lees ook:

De grootste verliezer van de kwestie-Kavanaugh is het Hooggerechtshof

Wat ook de uitkomst is, de felle strijd om de benoeming van Brett Kavanaugh brengt het onpartijdige statuur van het Hooggerechtshof in gevaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden