Hoe de familie Heineken nog altijd een ongewilde hoofdrol speelt in het Holleeder-proces

null Beeld ANP
Beeld ANP

Heineken. De naam van het internationaal befaamde biermerk valt vaak de afgelopen weken tijdens het proces tegen de van meervoudige moord verdachte Willem Holleeder.

Han Koch

De ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in november 1983 vormen een rode draad in het tot op heden gevoerde proces tegen de Heineken-ontvoerder. Maar wat er ook gezegd wordt, welke nieuwe feiten er ook op tafel komen, de familie en het concern houden zich stil.

"Is er van de kant van Heineken weleens gevraagd of u het losgeld wilde terugbetalen", vroeg Frank Wieland, voorzitter van de Amsterdamse rechtbank, Holleeder tijdens een van de zittingen. De vraag is even simpel als logisch. Lange tijd is gedacht dat het geld was verbrand, maar tijdens dit proces is vast komen te staan dat een behoorlijk deel van het losgeld van 35 miljoen gulden (krap 16 miljoen euro) is benut voor de aankoop van de prostitutie-panden aan de Achterdam in Alkmaar.

"Nee", was het korte antwoord van Holleeder op de vraag van de rechter. En 'nee' was ook het antwoord op de volgende vraag: "Heeft u er zelf weleens aan gedacht om het geld terug te geven?" Als Wieland een blijk van spijt had willen horen in de woorden van de Heineken-ontvoerder kwam hij bedrogen uit.

Tussen Heineken en de ontvoerders is het nooit verder gekomen dan de afspraak dat Freddy Heineken en zijn ontvoerders elkaar niet in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat zouden kruisen. Dat er, nadat Holleeder zijn straf voor de ontvoering had uitgezeten, op een feestje in Amsterdam stickers waren opgehangen met de tekst 'Heerlijk Helder Holleeder' had Holleeder "een beetje te provocerend" gevonden. Meer compassie heeft Holleeder tot nu toe in de richting van de familie niet getoond.

Holleeder-toerisme

Het Heineken-concern volgt de zaak wel, maar heeft zich niet als partij in het strafproces gevoegd om geld terug te halen. "Uit respect voor de families Heineken en Doderer gaan we niet meer in op vragen over deze gebeurtenissen. Het blijft voor hen een pijnlijke confrontatie met gebeurtenissen die diepgaand hebben ingegrepen in hun persoonlijke levenssfeer", is het antwoord dat op elke vraag wordt gegeven. De familie hoopt wel dat alle commotie niet leidt tot het soort van toerisme dat na de ontvoering ontstond. Toen bezochten toeristen de belangrijkste plekken van de ontvoering die Nederland van 9 november tot 30 november 1983 in zijn greep hield. De plek waar Heineken werd ontvoerd aan het Tweede Weteringsplantsoen is er nog altijd. Dat geldt niet voor de plek waar beide mannen werden vastgehouden, de Romneyloods van de timmerfabriek van een van de Heinekenontvoerders op het bedrijventerrein De Heining in het Amsterdamse westelijk havengebied.

Het proces tegen Holleeder, verdacht van onder meer de moord op bloedgabber en mede-ontvoerder Cor van Hout en kroegbaas Thomas van der Bijl, wordt nadrukkelijk gevolgd door familieleden. Zo heeft de broer van Van der Bijl bij de politie een verklaring afgelegd dat een deel van het losgeld dat begraven lag in een park in Parijs later is overgebracht naar zijn tuinhuisje in Amsterdam. Dat verhaal spoort met verklaringen van Ad van Hout, de broer van Cor. Die zegt ook dat het losgeld in een park in Parijs lag. Holleeder zegt daarentegen dat het lag begraven in een bos bij de Lage Vuursche.

Tegenover het actualiteitenprogramma EenVandaag (uitzending: vanavond) verklaart de broer van Cor van Hout dat Holleeders zus Sonja (de partner van Cor) tegen justitie heeft gelogen over de waarde van de criminele erfenis van Cor. Sonja kocht vervolging af voor 1,1 miljoen euro. De prostitutiepanden van de Alkmaarse Achterdam waren aanzienlijk meer waard dan dat bedrag, volgens Ad van Hout.

Maandag wordt het proces voortgezet met het getuigenverhoor van zus Astrid Holleeder. Ook zal maandag duidelijk moeten worden welke afspraken justitie heeft gemaakt met Sonja Holleeder over de criminele erfenis van partner Cor.

Lees ook:
Bijna 300 getuigen, 40 rechercheurs, 1000 ordners. Het proces tegen 'De Neus' is het grootste ooit in Nederland.
Zelf lijkt hij te genieten van alle aandacht.

Voor de serie 'tien geboden' interviewde Arjan Visser de zus van Willem, Astrid Holleeder, aan de hand van de Bijbelse tien geboden over haar leven, wereldbeeld en religie. Ik heb pas rust als hij er niet meer is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden