Hoe dan ook, de vraag naar islamitisch onderwijs blijft

Op 1 november moet de omstreden islamitische school Ibn Ghaldoun sluiten. Is er toekomst voor islamitisch onderwijs in Rotterdam? Waar moeten de bijna 700 leerlingen van de middelbare school naartoe?

Bij de vmbo-afdeling van Ibn Ghaldoun zitten Kubra (21) en Hatice (20). Beiden gingen naar de islamitische middelbare school in Rotterdam. Het zusje van Kubra zit in vmbo-3 op Ibn Ghaldoun. Zij en haar ouders maken zich zorgen over de toekomst nu duidelijk is geworden dat de school per november dicht moet.

Misschien kunnen de leerlingen gezamenlijk verder in een nieuwe islamitische school, misschien worden ze opgesplitst over andere Rotterdamse scholen. "Dat zou niet goed zijn", reageert Kubra. "Islamitisch onderwijs is belangrijk. Het is beter als moslims bij elkaar op school zitten. Op een school met Nederlandse leerlingen worden ze misschien gediscrimineerd."

Binnen twee weken hoopt de Rotterdamse vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) te weten of de leerlingen bij elkaar kunnen blijven. Eerst onder de licentie van een nabijgelegen school, na een jaar zelfstandig als islamitisch college. Een nieuwe school moet volgens CVO-voorzitter Wim Littooij in niets meer aan Ibn Ghaldoun herinneren. Wel heeft bestuurder Ayhan Tonca volgens hem zijn waarde bewezen. Hij zou welkom zijn in een nieuw schoolbestuur.

Desgevraagd zegt Tonca dat hij daar nog niet mee bezig is. "Er is nu in Nederland geen school meer voor islamitisch onderwijs. Bij ouders en leerlingen is veel vraag naar islamitisch onderwijs van goede kwaliteit. Hun belang staat nu voorop."

Ook de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge wil graag een nieuwe islamitische school. "Je moet niet licht tornen aan de keuzevrijheid van ouders voor het onderwijs van hun kind", zegt zijn woordvoerder. "Je gunt ze een school met islamitische signatuur om trots op te zijn."

Ook na de examenfraude bleven ouders hun kinderen inschrijven op Ibn Ghaldoun. "Er is overduidelijk potentieel. En als ouders wettelijk kunnen aantonen dat er een voedingsbodem is voor islamitisch onderwijs, dan is het knap lastig dat niet te honoreren."

Of in een nieuw bestuur plaats is voor Tonca is een andere kwestie. "De wethouder gaat niet over de vraag wie in besturen zit. Maar op voorhand is keuze voor Tonca niet logisch. De school moet echt een nieuwe start maken."

Eind van de middag komt een meisje met zwarte hoofddoek aangefietst bij de havo/vwo-vestiging. Ze zit in havo-5 en komt een toets inhalen die ze vorig schooljaar miste in de hectiek rond de examendiefstal. Voor haar staat al vast dat ze naar een andere school gaat. "Mijn zus was bij de diefstal betrokken."

Haar zus is een rustig meisje, de slimste van de klas. "Niemand had het van haar verwacht. Ze heeft niet gestolen, maar ze hadden haar nodig om de opgaven te maken."

Ze zal de school missen. "Ik gun het ze niet. De sfeer hier was anders. Sommige leraren droegen lange jurken in de les. Misschien worden die ergens anders niet geaccepteerd." Ze bevestigt dat veel leraren niet goed Nederlands spraken. "Sommigen spraken Berbers of Arabisch."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden