Hoe calvinistisch zijn wij eigenlijk?

(\N) Beeld
(\N)

Nederlanders noemen zichzelf calvinistisch, maar wat is dat eigenlijk? En hoe calvinistisch ben ik zelf? Trouw ontwikkelde in samenwerking met de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam de c-factor, een zelftest op internet, die daar antwoord op geeft.

Van onze redactie religie & filosofie

De test bestaat uit 25 stellingen – over het beruchte ’calvinistische arbeidsethos’, over godsdienst, mode en seks. Tijdens de test verschijnen toelichtingen die uitleggen dat wat écht calvinistisch is, vaak verrassend anders is dan wat de clichés ervan hebben gemaakt. Opmerkelijk detail: Calvijn is zelf niet echt calvinistisch.

De test levert een algemene score op, de ’c-factor’. Daarnaast kan de speler zien hoe calvinistisch hij is in relaties, overtuiging of arbeid.

Morgenavond neemt minister André Rouvoet de test officieel in gebruik tijdens een debat in Felix Meritis.

„Calvinisme wordt in onderzoek opgevoerd als verklaring voor zeer uiteenlopend gedrag, van kledingkeuze tot depressiviteit”, zegt godsdienstpsychologe Joke van Saane, verbonden aan de VU en een van de makers van de c-factor. „Deze test biedt inzicht in welke calvinistische elementen invullers hebben laten vallen of blijven koesteren. Houden we vast aan het arbeidsethos of aan de eerlijkheid in relaties? Lichten we de hand met de soberheid, of worden we in de opvoeding van de kinderen soepeler?”

Van Saane presenteert aanstaande zaterdag tijdens een VU-symposium de eerste resultaten van de c-factor, door een internationale vergelijking te maken. „In de VS en Canada is veel studie gedaan naar calvinisme. Nu kunnen we zien of Nederlanders calvinistischer zijn dan Amerikanen.”

(\N) Beeld
(\N)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden