HOE Bush Florida verloor

Hij repte zich gisteren in allerijl naar Florida. De Amerikaanse president George Bush onderbrak er zijn verkiezingstoernee voor en maakte per helikopter een rondvlucht boven het gebied waar orkaan Charley een spoor van verwoesting had achtergelaten. Het natuurgeweld kostte aan zeker zestien mensen het leven. Het aantal vermisten staat nog altijd niet vast. Duizenden mensen zijn dakloos geworden, meer dan een miljoen inwoners van Florida zitten nog steeds zonder elektriciteit.

De president werd vergezeld door zijn broer Jeb Bush, die gouverneur is van Florida. Zaterdag al had president Bush de getroffen regio tot rampgebied verklaard, zodat de staat aanspraak kan maken op federale noodhulp. En die schade bedraagt naar schatting meer dan 15 miljard dollar (12 miljard euro).

Maar meer nog dan de getroffenen te hulp te schieten, of zijn broer Jeb een handje te helpen, moet Bush junior aan zijn vader hebben gedacht.

Twaalf jaar geleden was het Andrew geweest, die, net als Charley nu, had huisgehouden. Twaalf jaar geleden was het, ook net als nu, een verkiezingsjaar. De staat Florida was toen voor Bush -papa Bush- van cruciaal belang bij de presidentsverkiezingen. Maar Bush senior werd overladen met kritiek omdat de federale hulp veel te laat op gang was gekomen. In de verkiezingsstrijd verloor Bush sr. Florida en het presidentschap. Vandaar dat zoon Bush er dit keer als de kippen bij was.

Bush' Democratische rivaal John Kerry liet gisteren weten niet naar het rampgebied te zullen reizen, omdat hij niet wil dat zijn aanwezigheid de aandacht afleidt van de reddingswerkzaamheden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden