Hoe boeddhistisch wordt de boeddhistisch geestelijk verzorger?

Krijgen ook boeddhisten hun eigen geestelijke bijstand in Nederlandse gevangenissen? Over die kwestie moet het ministerie van justitie eerdaags een beslissing nemen.

In opdracht van het ministerie onderzoekt het Nijmeegse instituut Kaski of de voorlopige overheids- erkenning van de Boeddhistische Unie Nederland als 'zendende instantie' van geestelijk verzorgers omgezet wordt in een definitieve erkenning. Het onderzoek had begin 2012 af moeten zijn. Die termijn is niet gehaald. Volgens het ministerie ligt dat aan 'de complexiteit' van de vraag.

Het Kaski moet nagaan of de Boeddhistische Unie 'representatief en voldoende toegankelijk' is voor boeddhisten in Nederland. Niet alle boeddhisten zijn daarvan overtuigd. Het online magazine Open Boeddhisme vindt dat de unie maar een deel van de boeddhisten vertegenwoordigt.

Bovendien meent het magazine dat het Kaski geen objectief oordeel over de Boeddhistische Unie kan vellen. Het instituut heeft namelijk de hulp ingeroepen van hoogleraar Aziatische Religies Paul van der Velde van de Radboud Universiteit Nijmegen. Open Boeddhisme stelt dat hij commerciële banden heeft met de Boeddhistische Unie. Van der Velde wijst die suggestie van de hand. Ook het Kaski stelt alle vertrouwen te hebben in Van der Velde's deskundigheid.

Wie boeddhistisch geestelijk verzorger wil worden, kan daarvoor een opleiding volgen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het ministerie van OCW steunt die opleiding met een subsidie van 2,6 miljoen euro.

RELIGIE & FILOSOFIE

Mediteren in de gevangenis

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden