null Beeld
Beeld

Het ConsultCorona-emoties

Hoe bewaak ik mijn persoonlijke grenzen tijdens de lockdown?

Frustratie, angst, bezorgdheid om de toekomst: het zijn gevoelens waarmee niet alleen jijzelf, maar misschien ook je naasten worstelen sinds corona. Hoe zorg je ervoor dat je elkaar niet aansteekt met negatieve emoties?

Vóór corona kon het weleens voorkomen: in een volle lift of drukke tram ging iemand nét te dichtbij staan. Ongemakkelijk schoof je dan heen en weer. Kon die persoon niet wegblijven uit je persoonlijke ruimte?

Datzelfde onprettige gevoel kan optreden als iemand onbewust in je persoonlijke psychische ruimte komt, zegt psychiater Nick Blaser, auteur van het boek ‘Grenzen stellen met compassie’. In de lockdown kampen we niet alleen met zorgen om de coronacrisis, we zitten ook vaak behoorlijk op elkaars lip. Dat kan er toe leiden dat we onbedoeld onze negatieve gevoelens op een ander overbrengen. Voelde eerst alleen je partner zich bezorgd en angstig, na een tijdje zit ook jij wit weggetrokken op de bank. Hoe bewaar je je persoonlijke grenzen met de pandemie?

Volgens Blaser is het belangrijk om allereerst te realiseren dat grenzen stellen mág. “Stel je jouw eigen psychische ruimte voor als een omheinde tuin, met een poort of een hekje. Je kan best zeggen: nu is het tuinhekje dicht, ik wil even geen bezoek.” Volwassenen zijn verantwoordelijk voor hun eigen gevoelens, stelt hij. “Iemand mag er dus best op gewezen worden dat hij of zij onbewust zijn negatieve gevoelens in jouw tuin probeert te planten.”

Hou het gesprek een beetje licht

Maar hoe zeg je tegen iemand dat hij zijn gevoelens even bij zich moet houden? “Dat soort gesprekken kan zeker tot ruzie leiden”, zegt hij. “Het is een delicaat onderwerp.” Besef daarom vooral dat het waarschijnlijk niet iemands bedoeling is geweest om je aan te steken met zijn of haar somberheid, zegt hij. Het heeft daarom geen zin om boos te worden; het gesprek kan beter een beetje licht van toon blijven. “Je kan bijvoorbeeld best een grapje maken.”

Tijdens de coronacrisis willen veel mensen ook juist graag klaarstaan voor de ander. Zo bellen we onze (groot-)ouders en vrienden extra vaak op om te horen hoe het met ze gaat. Hoe help je een ander zonder diens gevoelens over te nemen?

Volgens Blaser is gewoon luisteren naar de ander al heel goed. “Mensen die over hun zorgen praten, willen vaak helemaal niet dat jij hun problemen gaat oplossen. Als je aan een bezorgd iemand laat weten dat je naar hem of haar luistert, voelt diegene zich vaak al veel beter. Voor zo iemand is het al heel fijn om gezien en gehoord te worden.”

Bovendien, zegt hij, is té behulpzaam zijn ook een vorm van grenzen overschrijden. “Respecteer het ook vooral als iemand zegt: ik vind dit eigenlijk niet prettig, ik heb op dit moment geen behoefte om erover te praten.”

Stuk rustiger in huis

Uiteindelijk profiteert iedereen in je omgeving ervan als emotionele grenzen bespreekbaar en duidelijk zijn, zegt Blaser. “Er ontstaat dan mindfulness: een bewustzijn van je eigen gevoelens, die van een ander en de relatie daartussen. Daardoor kan het een stuk rustiger en fijner worden in huis.”

De lockdown biedt daarom ook een kans, denkt hij. “Je kunt nu zonder afleiding focussen op waarom je sommige dingen voelt, en of anderen die gevoelens negatief of positief beïnvloeden. Dat is zeker heel nuttig.”

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Lees ook:

Krijg je hoofdpijn van het dragen van een mondkapje?

Een lezer die in het ziekenhuis werkt kampt na een lange werkdag met hoofdpijn. Kan dat komen door het mondkapje dat ze draagt?

Hoe kom ik van dat zwangerschapsmasker af?

Donkere vlekken in het gezicht: tijdens de zwangerschap kunnen ze opeens opduiken. Wat kun je doen tegen zo’n zwangerschapsmasker?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden