Natuurdagboek

Hoe bescherm je vogels tegen katten?

Kat op een vogelhuisjeBeeld Koos Dijksterhuis

De zanglijster had de hoofdrol en zong uit volle borst in het natuurdagboek van gisteren. Vorig jaar werd het lijsternest in mijn tuin door een kat uitgehaald, met moederlijster en al. 

Als de zingende lijsterman deze lente een vrouwtje krijgt, weet ik niet hoe ik het nest kan beschermen. Geen kruid is tegen katten gewassen, geen hoge pieptoon houdt ze weg, geen versperring houdt ze tegen. Alleen hoge hekken met schrikdraad zouden werken, maar die zijn vanwege de struiken en bomen niet haalbaar, nog afgezien van hun lelijkheid. Ik wil niet in een vesting wonen en zonder begroeiing is er voor vogels ook weinig te beleven.

Katten zijn prachtige dieren, ik weet er alles van. Ik ken bijna niemand die geen kat(ten) heeft en dus zit ik vaak met een kat op schoot. Want mijn liefde voor katten blijkt vaak wederzijds. Ik houd ook van honden, hoewel mijn puppy ooit door een grote hond is doodgebeten. Hij werd ineens in zijn nek gegrepen en door elkaar geschud: dood. Ik houd van steenmarters, hoewel een steenmarter onze twee konijnen heeft onthoofd. Het gekke is, dat zodra ik hier opschrijf dat katten vogels doden, ik boze brieven krijg. Dat onze heilige katten ongewenste trekjes vertonen mag niet gezegd worden. Sommige respondenten ontkennen dat katten vogels of andere dieren doden, anderen erkennen het van andermans kat en van eksters maar weten zeker dat hun kat zoiets nooit zou doen en er zijn ook mensen die de met brokjes gevoerde huisdieren 'de natuur' noemen en vinden dat vogels zich maar moeten aanpassen.

Wat vindt u? Welke middelen zou u toepassen om de lijsters te beschermen, stel dat ze weer een broedpoging wagen? De op internet gesuggereerde remedies ken ik al. Moet ik onze huiskatten als wilde dieren beschouwen, die een natuurlijke selectie uitoefenen op prooidieren? Moeten de zanglijsters en andere tuinvogels zich maar aanpassen? Zodat de lijsters die in tuinen broeden weggeselecteerd worden en er geen lijsters meer in de tuin zingen?

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Lees hier meer aantekeningen uit zijn natuurdagboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden