VAK T

Hoe asociaal mag een sportheld als Max Verstappen zich gedragen?

Max Verstappen na zijn tweede plaats in de Grote Prijs van Brazilië.Beeld AFP

Dit artikel gaat over Max Verstappen. Maar ook over ons, Trouw. Het was deze week namelijk best een ingewikkelde vergadering over wat te doen, wat te schrijven over de jonge Nederlander in de Formule 1.

Vooropgesteld: Max Verstappen boekt bijzondere prestaties in zijn racewagen, met inmiddels al vijf overwinningen in de koningsklasse van de autosport. Vooropgesteld 2: iedereen heeft emoties.

Verstappen was zondag in Brazilië op weg naar een nieuwe overwinning, toen hij door achterblijver Esteban Ocon van de baan werd geduwd. Lewis Hamilton passeerde Verstappen, die uiteindelijk tweede zou worden. Drie keer gaf hij na afloop tegenstander Ocon een duw. Het was geen slaan, maar hij duwde de Fransman wel van een klein podium af.  Verstappen vertelde in praatprogramma ‘Peptalk’ op Ziggo Sport dat hij boos werd, toen hij de grijns op het gezicht van Ocon zag.

Zijn actie werd veroordeeld door de autosportfederatie FIA, die Verstappen een taakstraf van twee dagen gaf. En er waren meer mensen die het niet vonden kunnen dat Verstappen zijn handen niet thuis kon houden. Maar zijn actie werd ook goedgepraat door een heel scala aan mensen, met verschillende argumenten. En dan komen wij op een donderdagmiddag, vier dagen later, nog met een stukje over Verstappen.

Om eerlijk te zijn: met een verhaal over twijfel. Wij als sport­redactie kunnen hier iets van vinden, of we kunnen het registreren. Trouw schrijft niet vaak over Verstappen, of in bredere zin de Formule 1. Dat past volgens ons niet in onze filosofie, waarin we duurzaamheid zeer belangrijk vinden en onze eerbied voor het leven koesteren in plaats van zo hard mogelijk te willen gaan. Om dan in dit artikel opeens wél Verstappen te noemen, en dan ook nog om een situatie die eigenlijk na de race plaatsvond, kan al als subjectief worden gezien.

Het gaat eigenlijk om de volgende vraag: staat een held op andere hoogte dan een niet-held? Zlatan Ibrahimovic reed in zijn Mercedes rondjes over de A10 van Amsterdam, samen met teamgenoot ­Mido. Wie het snelst de volledige ringweg had afgelegd, had gewonnen. Het is gedrag van haantjes, dat gebeurt vaker en niet alleen in de sport. Maar het is ook levensgevaarlijk gedrag (denk maar niet dat het duo zich aan de snelheid hield) en zeker niet altijd even leuk voor de andere mensen die op die tijd op de ring reden. Is dat iets wat de verslaggever moet meenemen in zijn of haar verhaal over de topsporter Zlatan?

Valse start

Net zo moeilijk is het op andere momenten. In deze krant boorde columnist Marijn de Vries een kwestie over topsporters aan, toen ze in juni op de NK atletiek Dafne Schippers vals zag starten. Schippers was boos, omdat ze vond dat de startblokken niet goed waren afgesteld. De jury diskwalificeerde haar. De Vries was het daar niet mee eens. “Mensen die presteren wat zij presteert, mogen van mij een voorkeursbehandeling krijgen op nationale kampioenschappen waar ze voor iedereen behalve zichzelf komen opdraven”, stond in de column. Is dat de lijn die wij ook als krant moeten volgen?

De Nederlandse sportpers heeft een koepelorganisatie, NSP. ­Volkskrant-journalist John Volkers schreef in de nieuwsbrief deze week dat het misschien niet slecht is om als journalistiek Verstappen een zetje richting volwassenheid te geven. Een lezer suggereerde woensdag om voor die taakstraf maar afval te ­rapen, de blikjes van zijn werkgever, een drankmerk dat vleugels zou ­geven.

Om eerlijk te zijn: daar moesten wij toch wel om grinniken.

Sporters die over de schreef gingen (of niet?)

1. Max Verstappen
2. Zlatan Ibrahimovic
3. Dafne Schippers

Vak T

Sportredacteuren Fred Buddenberg, Kick Hommes en Eline van Suchtelen beschouwen het sportnieuws uit de losse pols.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden