Hoe afschaffing dividendbelasting de Britse schatkist spekt

Volgens Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) kent Groot-Brittannië geen dividendbelasting. Klopt, maar aandeelhouders betalen wel inkomensbelasting, over dat dividend. Beeld ANP

Als Britten hier geen belasting over hun dividenduitkomsten meer hoeven te betalen, neemt hun inkomen toe. En dat betekent: meer belasting betalen in Engeland.

De afschaffing van de dividendbelasting voor buitenlandse aandeelhouders kost de Nederlandse schatkist 1,4 miljard euro. Pikant is dat een deel van dat bedrag naar de Britse belastingdienst en naar Britse beleggers zal vloeien. En dat terwijl de maatregel deels is bedoeld om Engeland de loef af te steken.

Volgens premier Rutte en minister van financiën Hoekstra kent Groot-Brittannië geen dividendbelasting. Naar de letter hebben de bewindslieden daar gelijk in, maar naar de geest niet. Britse particuliere beleggers betalen over de eerste 5000 pond (vanaf volgend jaar: 2000 pond) die ze aan dividend ontvangen geen belasting. Maar als ze meer dan 5000 pond aan dividend beuren, moeten zij daarover wel inkomstenbelasting betalen, blijkt uit een website van de Britse regering en uit een toelichting van de belastingafdeling van Deloitte in Engeland. Hoe meer dividendinkomsten, des te hoger het belastingtarief.

Als het kabinet de dividendbelasting in Nederland afschaft, hoeven Britten die in Nederland beleggen de Nederlandse dividendbelasting niet meer te betalen. Dan neemt hun beleggingswinst toe en de Britse fiscus profiteert mee. Een soortgelijk verhaal gaat op voor Britse beleggingsfondsen die in Nederlandse aandelen zitten. Ook zij hoeven die 15 procent dividendbelasting niet meer te betalen als het kabinet vasthoudt aan zijn plan. Hun rendementen zullen toenemen en de Britse fiscus snoept mee. Hoeveel de Britse fiscus aan de Nederlandse maatregel overhoudt, is niet te zeggen.

Aantrekkelijker

Het voordeel dat Britse beleggers zullen behalen, is overigens juist een van de redenen waarom het kabinet de dividendbelasting wil afschaffen. Het kabinet verwacht dat de Nederlandse aandelenmarkt dan aantrekkelijker voor grote Britse beleggers wordt en dat de aandelenkoersen van Nederlandse bedrijven zullen stijgen. Dat maakt het vervolgens voor buitenlandse bedrijven weer lastiger om Nederlandse bedrijven te kopen.

Voor een belangrijke groep beleggers - de pensioenfondsen - gaat die redenering echter niet op. Britse pensioenfondsen mogen nu al de 15 procent dividendbelasting die zij in Nederland betalen terugvorderen bij de Belastingdienst. Zij moeten dan wel aan bepaalde regels voldoen. Niet alle pensioenfondsen doen dat. Voor veel Britse pensioenfondsen die zelf direct in Nederland beleggen, maakt de afschaffing van de dividendbelasting dus niet uit.

Het omstreden plan staat vandaag weer op de agenda van de Tweede Kamer. Premier Rutte, fervent voorstander, moet dan toelichten wat de merites ervan zijn. De maatregel kwam niet voor in de verkiezingsprogramma's van de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU.

Hoekstra en Snel verdedigen afschaffing

Vorige week verdedigden minister van financiën Hoekstra en staatssecretaris Snel de afschaffing ook al. Zij zeiden toen dat de maatregel ertoe kan leiden dat Nederland interessanter wordt voor buitenlandse beleggers en dat bedrijven als AkzoNobel dan beter beschermd zouden zijn tegen onverhoedse overnames.

Ook betoogden zij dat grote bedrijven hun hoofdkantoren eerder in Nederland zullen vestigen (of in Nederland zullen blijven) als de dividendbelasting verleden tijd is. Zij wezen er ook op dat Engeland na de Brexit waarschijnlijk maatregelen neemt om grote bedrijven binnen zijn grenzen te houden of te halen. Afschaffing van de dividendbelasting, een wens van Shell, Unilever en werkgeversorganisatie VNO-NCW, zou Nederland aantrekkelijker maken als vestigingsplaats voor grote bedrijven. Hoekstra en Snel konden dat alles niet met cijfers onderbouwen. Premier Rutte deed dat in een gisternamiddag verstuurde brief aan de Kamer ook niet. Hij meldde wel dat 'onbekend' is hoeveel bedrijven de afgelopen jaren uit Nederland zijn vertrokken vanwege deze belasting.

Niet de enige

De Engelse fiscus is overigens niet de enige belastingdienst die van de afschaffing zou profiteren. Veel landen kennen een hogere dividendbelasting dan Nederland. Buitenlandse beleggers die dividend ontvangen op Nederlandse aandelen moeten die hogere tarieven gewoon blijven betalen. Nu moeten zij in hun eigen land proberen om de Nederlandse dividendbelasting die zij hebben betaald terug te krijgen. Als de dividendbelasting wordt afgeschaft, hoeven zij dat niet meer. Het voordeel gaat dan naar die buitenlandse belastingdiensten.

Lees ook: Einde dividendbelasting geschenk voor links 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden