Hockeyvrouwen van Amsterdam spelen misere van zich af

Van onze hockeymedewerker

Dat zelfvertrouwen was de laatse vier weken danig geschonden door nederlagen tegen achtereenvolgens HDM (2-5), Kampong (4-1), Zwolle (1-2) en Laren (1-0). Zo'n slechte competitiestart had de hoofdstedelijke grootmacht sinds mensenheugenis niet meer beleefd. De vrouwen van Amsterdam knoopten de laatste decennia immers succes aan succes en waren voorbeeld van het mannenteam van de club. Die hadden de laatste jaren wel de pretenties, maar bezweken keer op keer onder de zichzelf opgelegde druk.

Dit seizoen zijn de rollen evenwel omgedraaid. De mannen, die gisteren Tilburg met 8-1 afstraften, begonnen nu eens ontspannen aan de competitie. De 'we-zullen-wel-zienhoe-ver-we-komen'-aanpak leverde inmiddels vijf klinkende overwinningen op en het team van Joep Brenninkmeijer voert ongeslagen de ranglijst bij de mannen aan.

Bij de vrouwen zijn de slechte prestaties terug te voeren op leegloop aan het eind van vorig seizoen. Heel de centrale as van Amsterdam (strafcornerspecialiste Helen van der Ben, Els Kodde, Carina Benninga en Ingrid Wolf), plus op de linkerflank Marieke van Eijndhoven en Marjolein de Leeuw en op rechts Kitty Kooring hielden het tophockey voor gezien.

Aan Thomas Tichelman, opvolger van de naar de mannen van Kampong vertrokken trainer-coach Donald Drost de taak er iets van te maken, terwijl zich geen toppers van buiten bij de club hadden gemeld. "Daarbij kwam nog dat het in de voorbereiding op de competitie te goed ging" , aldus Tichelman. "We wonnen zelfs het weekeinde voorafgaande aan de competitie het Topvier toernooi in Eindhoven. De verwachtingen waren te hoog komen te liggen. De waarheid bleek hard, maar de groep is er niet door in paniek geraakt. Maar het verlies van zoveel routine vang je niet zomaar even op en ik hoop dan ook dat ik enkele van de speelsters die zijn gestopt kan overhalen voor een (tijdelijke) rentree."

Els Kodde was daar al toe bereid en speelt al sinds de tweede speeldag weer mee in het hart van de defensie. Nu beschikt Kodde over een prima strafcorner (zij was de standin voor Van der Ben) - en dus wekt het wel verbazing waarom Tichelman zo lang wacht haar weer met de korte hoekslag te belasten. Niet alles is te terug te voeren op de aderlating. Toen Tichelman in het duel met Kampong na een wissel ook nog eens ging schuiven in andere linies van het toch al zo onzekere team, stortte de broze organisatie in en werd met 4-1 verloren. Dat verleidde een van de afgehaakte speelsters tot de uitspraak: Tichelman haalt de kerst niet.

Volgens de overgebleven internationals van Amsterdam, Mieketine Wouters en Carole Thate, die nu de kar moeten trekken is daar geen sprake van. Wouters: "Binnen de club, dus ook binnen het bestuur, is geen paniek uitgebroken. Daar weet men hoe de zaken liggen en de groep heeft alle vertrouwen in de coach. De onrust kwam van buiten."

Carole Thate vult aan: "We werden ineens overspoeld met goede raad. We moesten maar eens op trainingskamp naar de Ardennen, met zo'n overlevingstocht, en we moesten dit maar eens proberen en dat doen. Ik vind dat we het als groep goed hebben opgepakt, en niet naar elkaar zijn gaan wijzen. Iedereen is naar zichzelf gaan kijken en werkt aan het verbeteren van zijn eigen fouten. Misschien is het stapje dat we terug moesten doen groter dan we zelf hebben gedacht, maar we hebben het volste vertrouwen dat het weer goed komt."

Dat er gisteren tegen MOP, een van de betere teams in de hoofdklasse, een kentering zou komen, heeft Amsterdam blij verrast. De magere voorsprong, verkregen door een treffer van Imke Lempers in de eerste helft, kon tot het laatste fluitsignaal worden vastgehouden. Wel heeft Amsterdam de rode lantaarn, een wel heel vreemd attribuut voor de hoofdstedelijke formatie, nog aleen in handen; met een punt boven zich Hilversum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden