Hockeysters balanceren op randje van uitschakeling tegen Engeland

De eerste serieuze wedstrijd van het Europees kampioenschap was bijna de laatste van de Nederlandse hockeysters. Het werd een haast miraculeuze ontsnapping tegen het betere Engeland. De twaalfde strafcorner, in de tiende minuut van de verlenging, leverde uiteindelijk de bevrijdende winnende treffer op: 2-1.

Johan Woldendorp

Dillianne van den Boogaard, die in de vijf poulewedstrijden negen maal op die manier had raak gemikt, werd de logische matchwinner. Die logica rijmde overigens niet met het beeld van de halve finale. Het zal haar zelden zijn overkomen dat ze zoveel hoekslagen nodig had om tot succes te geraken. Ook het gisterochtend nog intensief beoefende 'trucje', Fleur van de Kieft via de tip-in te laten scoren, mislukte door toedoen van de uitblinkende goalie Reid keer op keer.

Al vroeg in de wedstrijd had Nederland, op het scorebord althans, het heft in handen genomen door een goedkoop verkregen strafbal van Ageeth Boomgaardt. Op het kunstgras was Engeland heer en meester. Zeker in de tweede helft. De gelijkmaker van Tina Cullen, uit een uitbraak kort voor tijd, was meer dan terecht. Tot dan had doelvrouw Clarinda Sinnighe de Britse stormlopen met veel allure gestopt.

Was de gelijkmaker eerder gevallen, dan zou Nederland zonder twijfel tot het spelen om de nietszeggende bronzen medaille zijn veroordeeld. Het elftal schoot tegen de stugge Engelsen op alle fronten tekort; fysiek, tactisch en qua snelheid.

Het nationale team, dat in de poule zo lichtvoetig door het toernooi was gehuppeld, wacht morgenmiddag in de finale andermaal een loodzware tegenstander: gastland Duitsland. Dat had, om in de eindstrijd te komen, evenzeer een taaie kluif aan een tegenstander die bij voorbaat als het lelijke eendje van de vier kruisfinalisten was afgeschilderd.

Ging Rusland er in een groepswedstrijd nog met 9-0 onderdoor tegen Oranje, mede door het missen van zeker twintig corners werd de eerste halve finale van de dag pas na strafballen beslist. Na een 1-1-stand na zeventig minuten en een bloedeloze verlenging, klaarde de Duitse equipe de klus eenvoudig vanaf de 6,40 meterstip: 4-1.

In de finale staat meer op het spel dan de Europese titel. De winnaar verdient een ticket voor de Olympische Spelen van Sydney. Na de vorige, door Nederland gewonnen editie, moest de ploeg van bondscoach Tom van 't Hek zich nog door een slopend kwalificatietoernooi heen worstelen om Atlanta te halen. Die ellende wil hij zich nu uiteraard dolgraag besparen.

Van 't Hek wenste het feit dat Nederland ruim een week lang niet met tegenstand van enige betekenis werd geconfronteerd, niet als excuus aan te voeren. Een groot van de buitenwacht meende dat Oranje het EK ook per internet had kunnen afwerken. Zoiets als virtueel spelen en zondagmiddag in persoon de titel even komen afhalen. ,,Ik draai er niet omheen dat dat beeld ook een beetje in de ploeg sloop. Zeker nadat duidelijk werd hoe moeizaam Duitsland van Rusland had gewonnen. Daar kun je ook niet tegenaan praten.''

De bondscoach wist in ieder geval veel beter. Engeland is voor de nationale hockeytop altijd al een taaie opponent geweest. In 1996 bijvoorbeeld, sloeg de balans in de strijd om olympisch brons pas na strafballen door in Nederlands voordeel. ,,We kwamen nu nooit in ons eigen spel. Ook niet nadat we al vroeg op 1-0 waren gekomen. We balanceerden op het randje van de uitschakeling.''

Pas in de verlenging kon Nederland iets meer druk zetten. Het versierde gemakkelijker strafcorners (het had wat dat betreft na 21 tellen al beslist kunnen zijn) en kreeg ook anderszins meer greep op de moegestreden tegenstander. ,,Misschien was dat het enige voordeel van het spelen van gemakkelijke poulewedstrijden'', zei Van 't Hek. ,,Dat we fysiek wat fitter waren. Plus dat we in het verleden toch ervaring hebben opgedaan in het spelen van dit soort wedstrijden. Maar mentaal vond ik ons toch wat minder dan de Engelsen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden