Hockeycoach Jorritsma lacht om afgang tegen Australie

KARACHI (ANP) - Hans Jorritsma wist ondanks alles gisteren in Karachi toch een grijns tevoorschijn te toveren. "De weg naar succes gaat nu eenmaal over vele obstakels" , zei de man die twee jaar geleden Nederland in Lahore naar de wereldtitel leidde. De bondscoach maakte in de tweede wedstrijd voor het toernooi om de Champions Trophy ook de keerzijde van de medaille mee. Hij zag toe hoe een aan alle kanten rammelend Oranje met 6-3 verloor van Australie, dat bij de rust al met 3-0 voor stond. "Niet leuk, maar wel leerzaam" , concludeerde Jorritsma.

Het is bijna twaalf jaar geleden, dat het Nederlands elftal een tegenstander zes treffers moest toestaan. In oktober 1980 overkwam het doelman Joost Claushuis ook tegen Australie (6-2). In januari van dat jaar verloor Oranje, met Maarten Sikking in het doel, tijdens het tweede toernooi om de Champions Trophy in stadion van Karachi zelfs met 7-3 van de Aussies.

Voor Weterings was het extra zuur. Hij speelde gisteren zijn honderdste wedstrijd. Hij smaakte wel het genoegen een keer te scoren; toevallig de honderdste goal van Oranje in de serie van 52 duels met Australie. Bovelander en Klein Gebbink zorgden voor de andere treffers.

na afloop echter niet in de stem ming voor een feestje. "Er was van tevoren niets dat er op wees, dat we zo op ons bek zouden gaan" , zei doelman Frank Leistra, die hersteld van een hamstringblessure zijn 137ste wedstrijd speelde, maar geen schaduw was van zijn vervan ger Bart Looije een dag eerder in het eerste duel met Frankrijk. "Iedereen was vol goede moed. We waren er op gebrand ons niet te laten over donderen. Natuurlijk was ik slecht, maar wat ging er wel goed van daag? Ik baal verschrikkelijk, dat ik er zes achter mijn oren heb gekre gen. Vier was het maximum tot nog toe bij Oranje. Het enige positieve was dat we de tweede helft 33 hebben gespeeld. Daar moeten we ons dan maar aan vastklampen."

Ook Maurits Crucq hield een nare smaak aan het treffen voor de weer bijna lege tribunes over. Hij ging als een kind in de fout bij het tweede doelpunt van Australie, schonk de bal aan de attente Davies, die de net als bij de openingstreffer van Hager de statisch ogende Leistra gemak kelijk passeerde. Prompt werd Crucq van ausputzer voorstopper en volgde Bovelander de Hagenaar, die een baan krijgt als piloot bij City Hopper, maar vrijdag bepaald geen hoogvlieger was, op. Het schadu wen van spits Hager wilde Crucq daarna ook niet zo best lukken. De Australier kreeg alle gelegenheid een hattrick te voltooien.

"Ik schrok geweldig toen ik de bal op de kop van de cirkel ineens kreeg teruggespeeld" , zei Crucq nog be duusd. "Daar had ik helemaal niet op gerekend. Ik kon wel door de grond zakken toen dat doelpunt viel." Hij kon wel begrip opbrengen voor de prompte maatregel van Jor ritsma om Bovelander naar de aus putzerplaats te dirigeren. "Daar heb ik me maar bij neer te leggen. Ik heb geprobeerd daarna mezelf zo goed mogelijk in dienst van de ploeg te stellen."

"Ik moest wel ingrijpen. Zo kon het niet doorgaan" , zei Jorritsma. "Bo velander heeft een langere reach dan Crucq en ik hoopte dat daarmee de problemun wat minder zouden worden. Het hielp wel wat maar niet veel. Toen we direct na de rust 13 maakten dacht ik dat we nog een kansje hadden. Dat was maar even, want het werd al weer heel gauw 15. Dan kun je het verder wel vergeten."

Hager bleef zich zo vrij als een vo geltje voelen. "Ik kan me niet herin neren tegen Nederland ooit zoveel ruimte te hebben gehad" , aldus de Australier, die met een speelster uit de nationale selectie is getrouwd. "Dat mogen ze meer doen van mij." Australie, dat de Champions Trophy vijf keer won, heeft ook een psycho loog naar Pakistan meegenomen. "Om de spelers met moeilijke situa ties te leren omgaan" , verduidelijk te coach Frank Murray, die donder dag nog over de matige kwaliteit van het Astroturf had geklaagd. "Hij kon met zijn armen over elkaar blij ven zitten. Het liep als een trein."

Voor de wedstrijd van zondag tegen Pakistan, dat met 60 won van Frankrijk, kampt Jorritsma niet al leen met het danig aangetaste zelf vertrouwen van zijn team, maar ook met blessures en een zieke. Parle viet kon tegen Australie niet wor den opgesteld wegens een spier blessure en Moolenburgh was met de zo gevreesde buikloop in het ho tel achtergebleven. Bovendien heeft Van 't Hek, die voor de twee de keer werd gewisseld, weer wat last gekregen van een knieblessure.

"Zaterdag houden we rust" , veror donneerde Jorritsma. "We probe ren met z'n allen lering te trekken uit de vandaag gemaakte fouten. Ik blijf vertrouwen houden in deze ploeg. Ook in Leistra. Hij is en blijft onze eerste keeper, al is het voor iedereen prettig te weten dat we Looije achter de hand hebben. Zon dag wordt het tegen de Pakistani weer een hele andere wedstrijd. Let maar op."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden