Hockeybond ziet af van de selectie van spelertjes onder de twaalf

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Daar sta je dan als achtjarige op het hockeyveld met bijna twintig trainers langs de zijlijn. In hun hand: blocnotes waarin ze precies bijhouden wie over genoeg talent beschikt om in de hogere teams te mogen.

Dirk Waterval

De stress van een momentopname. En soms ook de druk van ouders die graag tegen vrienden willen zeggen hoe goed je bezig bent op het veld. Moet je dat die kinderen aandoen?

Nee, zegt de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond nu. Zijn nieuwe standpunt over de selectieweken die jaarlijks de zomervakantie inluiden is duidelijk: onder de twaalf jaar moet je kinderen niet zo voor het blok zetten.

Joost van Geel, prestatiemanager van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, vergelijkt de nieuwe werkwijze met de Cito-toets op de basisschool. "Vroeger hing het schooladvies veel meer af van dat ene moment waarop die toets kwam. Nu telt het advies van de docent zwaarder. Die heeft hen het hele jaar geobserveerd."

En zo zal het ook in het hockey gaan. Van Geel noemt het nagenoeg onmogelijk om talent op jonge leeftijd te spotten. Daardoor zit tussen alle afvallers nog veel potentie. "Naast de onnodige stress voelen de niet-geselecteerden zich vaak minder serieus genomen. Ze verliezen hun plezier. Op latere leeftijd blijkt dit een belangrijke reden om te stoppen."

Degenen die wél doorgaan, trainen nu vaak op jonge leeftijd zo veel dat een groot deel afhaakt voor hun achttiende. "Zo van: nu heb ik dat hockeyen wel gezien."

Kortom: volgens de hockeybond moet plezier in de basisschoolleeftijd nog even vooropstaan. Blocnotes langs de zijlijn, dat kan altijd nog.

Lees ook: 'Hockey elitair? Niet bij ons in Rotterdam'

Feijenoord is de eerste multiculturele hockeyclub van Nederland. In Rotterdam-Zuid komt alles bij elkaar, arm en rijk, allochtoon en autochtoon.'Wij hebben zo'n grote maatschappelijke waarde.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden