'Hobbykipeieren gevaarlijker dan supermarkteieren'

Scharrelende kippen op een boerderij in Someren Heide. Beeld anp
Scharrelende kippen op een boerderij in Someren Heide.Beeld anp

Er zit meer dioxine in eieren van kippen die mensen thuis houden, dan in eieren die in de winkel worden gekocht. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag op basis van onderzoek dat ze heeft laten uitvoeren. Maar als mensen niet meer dan drie eieren per week eten, sowieso al het advies van het Voedingscentrum, is het gezondheidsrisico volgens de NVWA 'verwaarloosbaar klein'.

Dat er dioxine in de eieren zit, komt doordat hobbykippen hun voer van de grond pikken. Daarbij krijgen ze ook grond binnen, met daarin de dioxines. Uit het onderzoek, dat gedaan is op verschillende plekken in Nederland, blijkt dat er geen regionale verschillen zijn wat betreft dioxinegehaltes in eieren. 'Het gaat dus niet om sterk vervuilde grond maar om de milieuverontreiniging die alom in Nederland aanwezig is', aldus de NVWA.

Mensen die wat willen doen aan de dioxine in hun eieren, kunnen de dieren voeren vanuit een bak, tegels aanleggen of de grond in en rond de ren vervangen door schone grond of zand. De NVWA wijst erop dat dioxines onder andere afkomstig zijn van stookplaatsen of as. Als er dus stookplaatsen zijn in de buurt van de ren, raadt de NVWA aan die weg te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden