Hobby-archeoloog ontdekt de schat van koning Blauwtand

De schat van koning Blauwtand Beeld AFP
De schat van koning BlauwtandBeeld AFP

De ‘vondst van zijn leven’, zo noemt René Schön de schat die hij ontdekte op het Duitse eiland Rügen. De hobby-archeoloog struinde samen met zijn leerling Luca (13) met een metaaldetector het gebied af, toen ze stuitten op een munt.

Amber Dujardin

Eerst dacht Luca nog dat het een doodgewoon stukje aluminium was, maar wat poetswerk en onderzoek wees uit dat ze iets bijzonders te pakken hadden. De munt bleek onderdeel van een grote schat van de befaamde koning ‘Blauwtand’, die te boek staat als de stichter van het Deense Rijk.

Een groep archeologen heeft de rest van de schat dit weekend opgegraven: kettingen, armbanden, kralen, broches, een hamer van Thor, ringen en meer dan vijfhonderd munten. Zo’n honderd daarvan stammen uit de regeerperiode van Blauwtand, die leefde in de tiende eeuw. De zilveren munten met een christelijk kruis behoren tot de eerste Deense munten, en zijn nog niet eerder buiten Denemarken gevonden.

Muurschildering van Blauwtand in de kathedraal van Roskilde, waar hij begraven ligt. Beeld Publiek Domein
Muurschildering van Blauwtand in de kathedraal van Roskilde, waar hij begraven ligt.Beeld Publiek Domein

Archeoloog en opgravingsleider Michael Schirren noemt het ‘de grootste enkele vondst van Blauwtand-munten in het zuidelijke Baltische gebied’, en daarmee van groot belang. Er bestaat mogelijk een verband tussen deze schat en gouden sieraden die in 1872 en 1874 werden gevonden op het naastgelegen eilandje Hiddensee. Hij denkt dat de voorwerpen met opzet zijn verstopt.

Bekering

Harald Blauwtand was een van de laatste Viking-koningen en is vooral bekend vanwege zijn bekering tot het christendom en de verspreiding van zijn geloof in Denemarken. Zijn bijnaam (hij heette eigenlijk Harald Gormsson) had hij waarschijnlijk te danken aan de erbarmelijke staat van zijn gebit, waardoor zijn tanden er blauwig uitzagen.

Die slechte hygiëne weerhield Ericsson er overigens niet van om duizend jaar later het huidige ‘bluetooth’ naar de koning te vernoemen. Hun draadloze technologie heeft volgens het Zweedse telecombedrijf dezelfde soort kwaliteiten als de Deense vorst: het verbinden van Scandinavië.

Lees ook: familiegraf van 55 eeuwen oud in Tiel

Twee kinderen, zes volwassenen en wellicht nog een paar mensen meer. Blijkbaar al 5500 jaar ligt dat groepje anderhalve meter onder de grond bij bedrijventerrein Medel in Tiel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden